• Головна
  • Новини
  • Облдержадміністрації навмисно блокують процес перереєстрації громад ПЦУ, - Митрополит Епіфаній...

Облдержадміністрації навмисно блокують процес перереєстрації громад ПЦУ, - Митрополит Епіфаній

08.01.2020, 10:25
Облдержадміністрації навмисно блокують процес перереєстрації громад ПЦУ, - Митрополит Епіфаній - фото 1
Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній заявляє про перешкоджання з боку обласних держадміністрацій переходам парафій від УПЦ МП до ПЦУ.

Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній заявляє про перешкоджання з боку обласних держадміністрацій переходам парафій від УПЦ МП до ПЦУ.

Про це першоєрарх розповів у інтерв'ю телеканалу "Прямий", повідомляє Українська правда.

"Близько 600 парафій з боку Московського Патріархату приєдналися до нашої Православної Церкви України. Певною мірою, частина де-факто, а частина вже юридично оформили свої документи. Бо практично по кожній парафії, яка перейшла і приєдналася, Московський Патріархат подав судовий позов. І у зв’язку з цим певною мірою вони призупинили процес перереєстрації.

І зараз ми бачимо, що існують певні проблеми з боку держави – на рівні обласних адміністрацій немає бажання здійснювати перереєстрацію. Хоча це теж певною мірою протизаконно".

Митрополит Епіфаній наголосив, що ПЦУ зверне увагу української влади на "блокування" з боку обласних адміністрацій перереєстрації парафій.

"І коли цей процес буде розблокований, то в майбутньому ми побачимо ще одну таку хвилю переходів з боку Московського Патріархату до Православної церкви України", - вважає він.

Загалом, за словами Предстоятеля ПЦУ, попередня влада за екс-президента Петра Порошенка "ставилася більш відповідально" до Церкви, ніж нинішня.

"Попередня влада більш ставилася відповідально до Церкви, а зараз ми маємо також добрі стосунки з українською владою, немає якогось втручання, але на місцях немає інколи такого сприяння і певної допомоги.

Але в майбутньому, я переконаний, надалі держава зрозуміє до кінця ту роль, яку відіграє Українська Церква, справжня Українська Церква, яка стоїть на засадах того, щоб Україна була сильною державою. Ми не державна Церква, ми ніколи цього не прагнули і не були нею. Але ми є державницькою Церквою".