• Головна
  • Новини
  • Бородянський знову підтвердив, що УПЦ МП у своїй назві має вказати приналежність до Росії...

Бородянський знову підтвердив, що УПЦ МП у своїй назві має вказати приналежність до Росії

25.11.2019, 10:38
Бородянський знову підтвердив, що УПЦ МП у своїй назві має вказати приналежність до Росії - фото 1
Держава не втручається у справи Церкви, але закон про перейменування Української Православної Церкви Московського Патріархату потрібно виконувати. Про це в інтерв'ю НВ, яке вийшло 23 листопада, сказав міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський.

Держава не втручається у справи Церкви, але закон про перейменування Української Православної Церкви Московського Патріархату потрібно виконувати. Про це в інтерв'ю НВ, яке вийшло 23 листопада, сказав міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський, повідомляє видання Гордон.

"Дивіться, у нас є закон, яким ми керуємося. І в законі чітко написано, що держава не втручається у справи Церкви. Ось є зобов'язання держави, так. У Церкви є свої зобов'язання за цим законом. Тому ми, як держава, будемо однаково віддалені від усіх Церков. Є закон, який передбачає перейменування цієї Церкви. Треба виконувати закон. У когось є сумніви, що треба виконувати закон? Невиконання закону – кримінально караний злочин в Україні", – сказав він.

20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, який, зокрема, передбачає, що релігійна організація зобов'язана у своїй повній назві відображати приналежність до релігійної організації за межами України. УПЦ МП має відобразити свою приналежність до Російської Православної Церкви. Закон набув чинності 26 грудня.

26 січня 2019 року "Урядовий кур'єр" опублікував перелік Православних Церков, які слід перейменувати відповідно до вимог нового закону. До списку ввійшли підрозділи УПЦ МП, Російської Істинно-Православної Церкви, Російської Старообрядницької Церкви, Російської Древлеправославної церкви і Російської Православної Старообрядницької Церкви. Зміни Церкви мали внести протягом трьох місяців.

22 березня стало відомо, що Київська митрополія УПЦ МП звернулася в Окружний адміністративний суд Києва з позовом до Міністерства культури України, вимагаючи скасувати наказ про затвердження релігієзнавчої експертизи щодо встановлення переліку релігійних організацій (об'єднань), які підпадають під дію норм закону України "Про свободу совісті та релігійні організації".

22 квітня прес-служба Окружного суду повідомила, що заяву про забезпечення позову УПЦ МП задоволено, і підкреслила, що вжиття таких заходів не має фактичного впливу на розв'язання спору.

Мінкультури подавало апеляцію на ухвалу про забезпечення позову, але суд її відхилив, повідомляли в УПЦ МП.

Міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський раніше в інтерв’ю РІСУ заявляв, що УПЦ МП повинна у своїй назві повинна позначити свою приналежність до Російської Церкви, оскільки у Москві розташований її центр впливу. Його позиція викликала невдоволення з боку УПЦ МП та деяких проросійських політиків.