• Головна
  • Новини
  • УПЦ МП повинна внести у свою назву приналежність до РПЦ, - Бородянський...

УПЦ МП повинна внести у свою назву приналежність до РПЦ, - Бородянський

07.11.2019, 11:41
УПЦ МП повинна внести у свою назву приналежність до РПЦ, - Бородянський - фото 1
Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський вважає, УПЦ МП у своїй назві повинна позначити свою приналежність до Російської Церкви, оскільки у Москві розташований її центр впливу.

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський вважає, УПЦ МП у своїй назві повинна позначити свою приналежність до Російської Церкви, оскільки у Москві розташований її центр впливу.

Про це він розповів у інтерв’ю РІСУ.

«І ми розуміємо, що центр впливу на Українську Православну Церкву Московського Патріархату знаходиться в Росії, в Москві. Звичайно, що Україна має якимось чином враховувати це. І я вважаю, що принцип, що Церква повинна внести в свою назву ідентифікацію, що вона відноситься до Російської Православної Церкви – це зрозуміла норма, яка просто визначає, хто є хто. Всі повинні розуміти, що центр впливу на Українську Православну Церкву Московського Патріархату знаходиться в Москві – через той же Синод», - сказав міністр.

Бородянський також зауважив, що держава загалом не повинна вказувати Церкві, як їй називатися. Проте під час війни влада повинна позначити, хто є хто і надати людям можливість свідомого вибору.

«Тут дійсно є нюанс, що країна почала втручатись в такі елементи як назва – це не дуже правильно. Але в період війни, в період агресії проти нашої країни, коли відбуваються події на Сході, і вони відбуваються вже тривалий час, і коли у нас окупували Крим – я вважаю, що це нормально, коли країна позначає, хто є хто. І мені здається, що (такі вимоги – Т.Д.) не можна в цьому контексті вважати втручанням. Щоб люди могли свідомо обирати. Держава ж нічого не робила, вона просто сказала: давайте позначимо. Все. Свобода віросповідання залишається, але давайте позначимо, хто є хто на цій території. Я не бачу в цьому ніяких проблем», - наголосив міністр.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 р. Верховна Рада України ухвалила законопроект № 5309, який пропонує внесення зміни до профільного закону «Про свободу совісті та релігійні організації». Законопроект передбачає, що релігійна організація, центр якої розташований у країні-агресорі, у своїй назві повинна вказувати повну статутну назву свого релігійного центру.

Окрім цього, такій релігійній організації забороняється здійснювати капеланську службу у воєнних організаціях України.