• Головна
  • Новини
  • Митрополит Олександр (Драбинко) назвав дві причини, які сповільнюють розвиток ПЦУ...

Митрополит Олександр (Драбинко) назвав дві причини, які сповільнюють розвиток ПЦУ

15.10.2019, 10:53
Митрополит Олександр (Драбинко) назвав дві причини, які сповільнюють розвиток ПЦУ - фото 1
Православна Церква України нині налічує 7 тисяч громад. Чимало парафій приєдналося до ПЦУ після Об’єднавчого Собору. Однак останнім часом цей процес дещо згальмувався.

Православна Церква України нині налічує 7 тисяч громад. Чимало парафій приєдналося до ПЦУ після Об’єднавчого Собору. Однак останнім часом цей процес дещо згальмувався.

Митрополит ПЦУ Олександр (Драбинко) у інтерв’ю виданню Сьогодні пояснив, які причини впливають на сповільнення розвитку Церкви.

«Процес загальмувався через дві причини. По-перше, простіше отримати Томос на Фанарі, ніж державні документи про реєстрацію в Києві. На жаль, державна машина, тривожачись за надання Томосу, дадуть його чи ні в Константинополі, сама дуже туго думала про рішення юридичних питань, за які була відповідальна. Об'єднавчий Собор відбувся 15 грудня, а Церкву держава зареєструвала в кінці січня або навіть у лютому. І це мене найбільше дивує. На мій погляд, якщо держава так хвилювалася з приводу долі ПЦУ, то повинна була зареєструвати її вже наступного дня після створення, 16 грудня», - сказав єрарх.

За словами митрополита, Церква відтак втратила час, а Москва уміло використала цю зупинку.

«І тиск Москви – це друга причина. І ми знаємо дуже багато прикладів того, що шантажем і підкупом священиків змусили відмовитися від приєднання до ПЦУ. Коли йшла підготовка до Об'єднавчого Собору, до мене звернулося 70-80 священиків Московського Патріархату, які хотіли приєднатися до цього процесу. А в підсумку дійсно включилися 5-6 парафій. Проблема і в тому, що довгий час була відсутня правова база, що не дало нам можливості швидко взяти парафії під свій захист, - додав владика Олександр.

«Проте Православна Церква відбулася і розвивається. Як нещодавно розповів наш предстоятель митрополит Епіфаній, сьогодні Православна Церква України – це 7000 парафій, 47 єпархій, 77 монастирів. Найближчим часом процес міжнародного визнання ПЦУ активізується. А як тільки буде міжнародне визнання, думаю, і у нас в Україні все стане на свої місця. Це незворотній процес, на який є воля Божа», - наголосив митрополит ПЦУ.