• Головна
  • Новини
  • Президент України дасть Фанару лише позитивні сигнали, - Андрій Юраш...

Президент України дасть Фанару лише позитивні сигнали, - Андрій Юраш

08.08.2019, 13:08
Президент України дасть Фанару лише позитивні сигнали, - Андрій Юраш - фото 1

Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш переконаний, що Зеленський дасть Фанару лише позитивні сигнали – а саме, що Україна продовжить цю багаторівневу багатошарову комунікацію з Вселенським Патріархом. Про це він сказав «Обозреватиелю».

Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш переконаний, що Зеленський дасть Фанару лише позитивні сигнали – а саме, що Україна продовжить цю багаторівневу багатошарову комунікацію з Вселенським Патріархом. Про це він сказав «Обозревателю».

download_(1).jpg

"Нинішня комунікація – це не лише продовження візії Порошенка, як хтось намагається це представити. Системні відносини між Києвом і Фанаром налагодились ще в часи Кучми, коли вперше зрозуміли безперспективність орієнтації на Москву. За часів Ющенка вони вийшли на рівень найвищої комунікації – тоді відбувся офіційний візит. Янукович з цього контексту випав, а апогеєм, звісно, були часи президентства Порошенка, коли Україна отримала Томос. І тому цілком логічно, що 20 річний досвід комунікації між Вселенським Патріархом і Україною мав би продовжений. Тому з часу обрання Зеленського йшли неформальні меседжі про бажання такої комунікації", - сказав Юраш.

Релігієзнавець вважає, що Патріарх Варфоломей використає зустріч, щоб зняти негативні моменти, які виникли через діяльність недоброзичливців – і представить новій владі з перших уст роз’яснення і своє бачення того, як має розвиватись процес розбудови української помісної церкви і ролі в ній Фанару.

Він також нагадав, що в Україні діє постійне представництво (Ставропігія) Вселенського патріарха. "Йдеться про повноцінне відновлення Андріївської церкви і закінчення там реставраційних робіт. Наприкінці цього року планується початок системних щоденних служінь в цій церкві. Так само там має запрацювати офіс, що буде розташований внизу, в так званому стилобаті Андріївської церкви. Тому з обох сторін потрібна комунікація, щоб перевести відносини на робочий рівень", - сказав Юраш.