• Головна
  • Новини
  • Білоруські греко-католики через бюрократичні неузгодження не можуть провести прощу...

Білоруські греко-католики через бюрократичні неузгодження не можуть провести прощу

10.07.2019, 11:27
Білоруські греко-католики скасуали проведення 25-ої Ювілейної прощі Вітебськ - Полоцьк з 9 по 13 липня, бо не можуть оплатити послуги спеціальних служб.

Білоруські греко-католики скасували проведення 25-ої Ювілейної прощі Вітебськ - Полоцьк з 9 по 13 липня, бо не можуть оплатити послуги спеціальних служб.

Про це повідомив Catholic.by о. Євген Усошін, канцлер курії Апостольського візитатора для греко-католиків Білорусі архимандрита Сергія Гаєка.

За словами священника, вони надіслали у Вітебський облвиконком прохання і отримали дозвіл на проведення паломництва. Проте одна з умов, висунутих владою, зобов’язувала віруючих оплатити послуги спеціальних служб - міліції, медиків, працівників комунального господарства і так далі, як це передбачено затвердженими нещодавно білоруським урядом новими правилами проведення масових заходів.

Оскільки спільнота Греко-Католицької Церкви в Білорусі не має коштів на оплату послуг згаданих служб, що фінансуються за рахунок податків білоруських громадян, паломництво з Вітебська до Полоцька не відбудеться.

Цю інформацію в телефонній розмові підтвердив Catholic.by і сам Апостольський візитатор для білоруських греко-католиків отець архимандрит Сергій Гаєк.

Нагадаємо, що 24 січня Рада міністрів Республіки Білорусь прийняла постанову № 49 «Про затвердження Положення про порядок оплати послуг з охорони громадського порядку, які надають органи внутрішніх справ, витрат, пов'язаних з медичним обслуговуванням, прибиранням території після проведення на ній масових заходів».

Конференція Католицьких Єпископів в Білорусі звернулася до Ради міністрів з питанням, чи ця постанова стосується також проведення релігійних масових заходів - процесій, паломництв та інших обрядів і церемоній за участю віруючих.

У відповіді з боку уряду, яку було підписано 15 травня колишнім міністром внутрішніх справ Республіки Білорусь Ігорем Шуневичем, було сказано, що дія вищезгаданої постанови не поширюється на релігійні заходи.