• Головна
  • Новини
  • Уряд створив окремий орган влади з питань етнополітики і свободи совісті...

Уряд створив окремий орган влади з питань етнополітики і свободи совісті

13.06.2019, 08:52
Кабінет Міністрів створив окремий спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері етнополітики і свободи совісті у формі Державної служби.

Кабінет Міністрів створив окремий спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері етнополітики і свободи совісті у формі Державної служби.

Таке рішення Уряд прийняв на засіданні у середу, 12 червня 2019 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті буде координуватися Кабміном через Міністерство культури України, а її штат і матеріально-технічне забезпечення будуть сформовані на базі нинішнього Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури.

Цьому рішенню передували консультації керівництва Уряду з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій.

Водночас, члени Ради Церков зауважили, що часті реорганізації державного органу у справах релігій не сприяють його ефективній роботі, а пропозиції міжнародних партнерів України, які щоразу пропонують ті чи інші моделі державного управління, з часом можуть змінюватися на протилежні – як це і сталося нині.

Місяць тому, на зустрічі з профільним Віце-прем’єр-міністром, члени ВРЦіРО зауважили, що Держслужба має діяти відповідно до законів України і не фоваритизувати жодну з конфесій. На переконання релігійних діячів, цей орган має діяти в інтересах релігійної свободи та плюралізму, надавати адміністративні послуги однаково швидко і якісно для будь-якої конфесії, без жодної дискримінації.

Крім цього, на переконання глав конфесій, Держслужба з етнополітики та свободи совісті не повинна створювати дорадчі органи “колективної безвідповідальності”, коли рішення, які перебувають у компетенції урядовців, підміняються рекомендаціями консультативно-дорадчих органів.

Як повідомляв ІРС, у грудні 2010 року було ліквідовано Державний комітет України у справах національностей та релігій, функції якого було передано до реорганізованого Міністерства культури України.

У складі Мінкультури на даний час функціонує Департамент у справах релігій та національностей, який здійснює державну реєстрацію окремих видів релігійних організацій, надає погодження на релігійну діяльність іноземців в Україні та здійснює інші повноваження відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

 

Теги: #Кабмін