• Головна
  • Новини
  • У Севастополі відбулися масові обшуки у помешканнях Свідків Єгови...

У Севастополі відбулися масові обшуки у помешканнях Свідків Єгови

05.06.2019, 13:39
У Севастополі увечері 4 червня ФСБ провела обшуки щонайменше у 9 будинках ймовірних представників Свідків Єгови.

У Севастополі увечері 4 червня ФСБ провела обшуки щонайменше у 9 будинках ймовірних представників Свідків Єгови.

Про це повідомляє Credo press з посиланням на блогера з середовища СЄ.

Під час обшуку було затримано 52-річного Віктора Сташевського, однак наступного дня його відпустили з ізолятора на підписку про невиїзд. Стосовно нього порушено кримінальне провадження за статтею «Організація діяльності екстремістської організації» (ч. 1 ст. 282.2 КК РФ).

Санкції на обшук видав суддя Ленінського районного суду Севастополя Анатолій Василенко. В обшуках брали участь співробітники ФСБ і спецназівці. Мінімум в одному випадку силовики проникли у квартиру під час відсутності господарів, виваливши попередньо двері. Обшуки тривали до глибокої ночі. Оперативну групу супроводжував «технічний фахівець», який приховував своє обличчя під маскою.

Вилучалися жорсткі диски комп'ютерів, телефони, планшети. На ранок віруючих викликали на допит до слідчого ФСБ А. Чумакіна, який у Криму спеціалізується на релігійних переслідуваннях.

Затриманий Віктор Сташевський у минулому був членом місцевої християнської релігійної організації (МХРО) Свідків Єгови. Ця організація була зареєстрована Мін'юстом Росії в травні 2015 року з ініціативи російської влади.

Менш ніж 2 роки по тому, не отримавши ніяких нарікань, ці організації ліквідував Верховний суд Росії і визнав їх «екстремістськими». Кримінальне переслідування віруючих стало прямим наслідком цих подій, незважаючи на те, що діяльність МХРО після ліквідації не провадилась.