• Головна
  • Новини
  • Росія порушує релігійні права затриманих кримських татар, - Денісова...

Росія порушує релігійні права затриманих кримських татар, - Денісова

03.06.2019, 11:01
Росія порушує релігійні права затриманих кримських татар, - Денісова - фото 1
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова провела зустріч із адвокатами та рідними кримських татар, затриманих після масових обшуків в окупованому Криму.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова провела зустріч із адвокатами та рідними кримських татар, затриманих після масових обшуків в окупованому Криму. Про це Денісова повідомила у Facebook, передає УНН.

Так, зранку відбулася зустріч Омбудсмена з адвокатами Едемом Семедляєвим, Айдером Азаматовим, Назімом Шейхмамбетовим, Даміром Мінадіровим, Рустемом Кеміровим, правозахисницею Марією Томак та дружинами і матір’ю кримських татар із так званої групи 24 - затриманих у квітні-березні після масових обшуків в окупованому Криму. Зараз їх утримують у чотирьох різних СІЗО Ростовської області, ще один перебуває в СІЗО Сімферополя.

"За інформацією адвокатів, умови утримання їх підзахисних не відповідають нормам, крім того, порушуються їх релігійні права", - написала Омбудсмен.

Денісова зазначила, що вже звернулася до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової, щоб вона вжила заходів для забезпечення громадян України належними умовами тримання.

Крім того, вона заявила про намір звертатися до Європейського комітету з питань запобігання катуванням щодо порушення прав кримських татар.

Захисники також розповіли про погіршення стану здоров’я підзахисних.

"Так, на останньому судовому засіданні щодо продовження запобіжного захисту, 60-річний Сервер Газієв не міг навіть сам вставати, і адвокати клопотали, щоб він відповідав сидячи. У іншого кримського татарина - Джеміля Гафарова взагалі ризик відмови нирок", - зазначила Денісова.

Вона додала, що буде звертатися до Москалькової, щоб усім їм невідкладно надали меддопомогу.