НБУ ввів в обіг срібну монету, присвячену монастирю XVII

21.05.2019, 12:33
НБУ ввів в обіг срібну монету, присвячену монастирю XVII - фото 1
В Україні вводять в обіг срібну монету «Мгарський Спасо-Преображенський монастир» номіналом 10 грн. Про це йдеться на сайті НБУ.

В Україні вводять в обіг срібну монету «Мгарський Спасо-Преображенський монастир» номіналом 10 грн. Про це йдеться на сайті НБУ.

Монети.jpg

«Присвячена монастирю, заснованому в 1619 році на мальовничому узвишші правого берега річки Сула поблизу села Мгар, неподалік від міста Лубни. Мгарський Спасо-Преображенський монастир завжди відігравав важливу роль у духовному житті України. Тут було засноване православне церковне братство, а завдяки твердій позиції в боротьбі проти розширення унії на українських землях монастир швидко набув популярності і підтримки серед козацтва. Прикрасою монастирського комплексу є Спасо-Преображенський собор – один із визначних зразків архітектури доби українського бароко, споруджений наприкінці ХVII ст. коштом гетьманів Івана Самойловича та Івана Мазепи. Храм вражає своєю ліпниною, що має виразний рослинний характер», – йдеться у повідомленні.

На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, ліворуч від якого напис національний, праворуч – банк України; на дзеркальному тлі – стилізовану композицію: фігури козака (ліворуч) та монаха (праворуч), фрагменти барокового ліплення (угорі та внизу); у центрі зазначено номінал – 10/ гривень та рік карбування монети 2019.

На реверсі монети розміщено панорамну композицію ансамблю споруд монастиря; написи: Мгарський Спасо-Преображенський монастир (угорі по колу) та 400/років (унизу); угорі ліворуч та внизу праворуч – декоративні барокові елементи з рослинним орнаментом.