• Головна
  • Новини
  • Новообраний Президент України присягнув на Пересопницькому Євангелії...

Новообраний Президент України присягнув на Пересопницькому Євангелії

20.05.2019, 10:37
Новообраний  Президент України присягнув на Пересопницькому Євангелії - фото 1
Сьогодні, 20 травня, у Києві відбулася інавгурація Президента України Володимира Зеленського. На урочистій церемонії були присутні усі духовні лідери України, - члени ВРЦ іРО та представник від Вселенськогго Патріархату.

Сьогодні, 20 травня, у Києві відбулася інавгурація Президента України Володимира Зеленського.

На церемонію прибули президент Латвії Раймондс Вейоніс, Литви - Даля Грибаускайте, Естонії - Керсті Кальюлайд, Грузії - Саломе Зурабішвілі, та Угорщини - Янош Адер, голова сенату парламенту Чеської республіки, заступник голови сенату парламенту Республіки Казахстан, віце-президент Туреччини, глава парламенту Азербайджану, заступник прем’єра Білорусі та віце-прем’єри: Румунії, Вірменії, Словаччини та Болгарії.

Зеленський.jpg

Участь у інавгурації взяли також чотири іноземні міністри: міністр енергетики США Рік Перрі, міністр оборони Канади Хардж Саджан, міністр з питань Європи Франції та глава МЗС Польщі Яцек Чапутовіч та понад 40 інших високих представників.

Новообраний очільник держави присягнув на вірність Україні на Пересопницькому Євангелії.

Володимир Зеленський, поклавши руку на святиню, поклявся дбати про благо вітчизни, про добробут українського народу, дотримуватися Конституції, підносити авторитет держави у світі.

ВРЦіРО.png

На урочистій церемонії були присутні усі духовні лідери України - члени ВРЦіРО та представник Вселенськогго Патріархату.

Зазначимо, що ПЦУ на церемонії інавгурації представляли Предстоятель Митрополит Епіфаній та почесний патріарх Філарет.

Пересопницьке Євангеліє - рукописна пам'ятка мистецтва XVI століття, написана староукраїнською мовою, один з перших таких перекладів Євангелія.

Створено в 1556-1561 роках сином протопопа Михайлом Василевичем та архімандритом Пречистенського монастиря Григорієм, які почали роботу в с. Палаці (нині Хмельницька область), а завершили в Пересопниці (нині Рівненська область). Замовила книгу княгиня Анастасія Заславська (ур. Гольшанська).

Книга складається з 482 аркушів, її вага становить 9,3 кг.

У даний час зберігається в Інституті рукописів Національної бібліотеки ім. В. І. Вернадського НАН України. Пересопницьке Євангеліє - духовний пам'ятник і національний символ, на якому, приступаючи до виконання своїх високих обов'язків, Президенти України дають присягу своєму народу.