• Головна
  • Новини
  • Президент Зеленський присягатиме на Пересопницькому Євангелії...

Президент Зеленський присягатиме на Пересопницькому Євангелії

17.05.2019, 15:55
Президент Зеленський присягатиме на Пересопницькому Євангелії - фото 1
Верховна Рада звернулася з проханням надати Пересопницьке Євангеліє для проведення інавгурації новообраного Президента України Володимира Зеленського 20 травня. Про це заявили в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського.

Верховна Рада звернулася з проханням надати Пересопницьке Євангеліє для проведення інавгурації новообраного Президента України Володимира Зеленського 20 травня. Про це заявили в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського, передає УНН.

"Вчора надійшло офіційне звернення від Верховної Ради з проханням надати Пересопницьке Євангеліє для проведення інавгурації 20 травня", - сказали в Інституті рукопису.

Пересопницьке.jpg

Пересопницьке Євангеліє - рукописна пам'ятка мистецтва XVI століття, написана староукраїнською мовою, один з перших таких перекладів Євангелія.

Створено в 1556-1561 роках сином протопопа Михайлом Василевичем та архімандритом Пречистенського монастиря Григорієм, які почали роботу в с. Палаці (нині Хмельницька область), а завершили в Пересопниці (нині Рівненська область). Замовила книгу княгиня Анастасія Заславська (ур. Гольшанська).

Книга складається з 482 аркушів, її вага становить 9,3 кг.

У даний час зберігається в Інституті рукописів Національної бібліотеки ім. В. І. Вернадського НАН України. Пересопницьке Євангеліє - духовний пам'ятник і національний символ, на якому, приступаючи до виконання своїх високих обов'язків, Президенти України дають присягу своєму народу.