• Головна
  • Новини
  • Віктор Єленський: Якщо УПЦ МП відмовиться від перейменування, то вона втратить статус юридичної особи...

Віктор Єленський: Якщо УПЦ МП відмовиться від перейменування, то вона втратить статус юридичної особи

31.03.2019, 11:01
Віктор Єленський: Якщо УПЦ МП відмовиться від перейменування, то вона втратить статус юридичної особи - фото 1
Відмова УПЦ МП змінити свою назву тягне за собою серйозні наслідки, у тому числі втрату реєстрації юридичної особи. Про це розповів нардеп і релігієзнавець Віктор Єленський

Відмова УПЦ МП змінити свою назву тягне за собою серйозні наслідки, у тому числі втрату реєстрації юридичної особи. Про це розповів нардеп і релігієзнавець Віктор Єленський в інтерв'ю виданню "Народна правда", повідомляє РБК-Україна.

Невиконання закону України про перейменування матиме для них правові наслідки, зазначив Єленський. Їх може бути багато, в тому числі неможливість здійснювати правовідносини та скасування реєстрації статуту організації, судові справи.

В Україні закон дозволяє релігійним громадам існувати без реєстрації. Але якщо така громада хоче знімати приміщення, здійснювати якісь операції, то вона повинна мати статус юридичної особи.

Якщо УПЦ МП відмовиться перейменуватися, то у громад цієї Церкви виникнуть значні труднощі в здійсненні своєї діяльності:

"Взагалі немає такої юридичної особи, як УПЦ МП. В Україні всі Церкви не є юридичними особами. Всередині Церкви є громади, управління, монастирі, братства, сестринства і так далі, кожен з них є юридичною особою. За всю Церкву виступає, в одному випадку, Патріарша Курія УГКЦ, в іншому - Київська митрополія ПЦУ, тобто вони виступають від імені Церкви, а вся Церква не є юридичною особою. Тобто не можна уневажнити всю Церкву одним розчерком пера. Всі ці організації будуть відповідати кожна за себе", - каже Єленський.

Експерт зазначив, що головним наслідком для УПЦ МП є ризик втратити реєстрацію юрособи.

Якщо релігійна громада винаймає приміщення і проводить там Богослужіння, то після втрати статусу юридичної особи вона вже не може винайняти це місце як юрособа.

"Звичайно, можна обходити і це, якийсь умовний "Петренко" може винайняти приміщення. Але громади для того і реєструються, щоб вести те, що називається фінансово-господарською діяльністю. Якщо вони не є юрособами, які не можуть укладати угоди, вести необхідну роботу, тому вони реєструють свої статути", - розповів Єленський.

Зазначимо, днями Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом УПЦ МП проти Міністерства культури про скасування наказу про внесення змін до статуту Церков, який передбачає перейменування цієї церкви.

Нагадаємо, що 27 грудня 2018 року набув чинності закон, що зобов'язує УПЦ МП перейменуватися на Російську Православну Церкву.