• Головна
  • Новини
  • НБУ сьогодні ввів в обіг пам’ятну монету “Надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України”...

НБУ сьогодні ввів в обіг пам’ятну монету “Надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України”

25.03.2019, 11:42
НБУ сьогодні ввів в обіг пам’ятну монету “Надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України” - фото 1
НБУ 25 березня ввів в обіг пам’ятну монету “Надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України”. Зокрема, випущені золота, срібна і нейзильберові монети. Про це повідомляється на сайті НБУ.

НБУ 25 березня ввів в обіг пам’ятну монету “Надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України”. Зокрема, випущені золота, срібна і нейзильберову монети. Про це повідомляється на сайті НБУ.

Монети_1.pngЗокрема, випущена рифлена монета з нейзильберу номіналом 5 гривень, вагою 16,54 г, діаметром 35 мм, тиражем 75 000 штук. Дата введення в обіг: 25 березня 2019 року.

На аверсі монети в середині стилізованого хреста, утвореного орнаментальним декоративним фризом, на дзеркальному тлі угорі — малий Державний герб України, під яким розташований напис “Україна”; відбитки печаток Вселенського Патріарха Варфоломія і Митрополита Київського й усієї України Епіфанія, між якими розташоване позначення номіналу — 5, нижче напис — “гривень”, рік карбування монети — “2019” і логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

Монети_2.pngНа реверсі монети на тлі бань Софійського собору зображений стилізований фрагмент томосу, обабіч центрального купола вказана дата надання томосу; по колу напис: “Надання томосу про автокефалію Православної церкви України”.

Також випустили срібну монету номіналом 20 гривень, вагою 62,2 г, діаметром 50 мм, накладом 4 000 штук.

На аверсі монети розміщені: угорі — малий Державний Герб України, під яким напис — “Україна”; на тлі стилізованого рукописного фрагмента томосу — позолочені (локальна позолота) відбитки печаток Вселенського Патріарха Варфоломія і Митрополита Київського й усієї України Єпіфанія, під якими рік карбування монети — “2019” і номінал — “20 гривень”; по колу напис: “Благословляємо і проголошуємо Православну церкву в Україні автокефальною”.

На реверсі монети в центрі на матовому тлі зображено хрест, в центрі якого дата надання томосу, по колу написи: “Православна церква України” і “15-та в благословенному хорі автокефальних Церков”.

Монети_3.pngРифлена золота монета номіналом 100 гривень, вагою 31,1 г, діаметром 32 мм, накладом 1 500 штук.

На аверсі монети розміщено: угорі півколом напис: “від Хрещення до Томосу.

Тисячолітній шлях Української Церкви”; внизу — малий Державний Герб України та написи — “Україна”, “100 гривень”; в центрі на дзеркальному тлі абрису собору Святого Георгія в Стамбулі — купола Софійського собору в Києві, обабіч від центрального купола — роки “988” і “2019”.

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображення Вселенського Патріарха Варфоломія, котрий підписує Томос; розміщені написи: “Благословляємо і проголошуємо Православну Церкву в Україні автокефальної” і “Вселенський Патріарх / Варфоломій”.

Теги: #НБУ