• Головна
  • Новини
  • РПЦ в Україні: Верховна Рада ухвалила законопроект про назву Московського Патріархату...

РПЦ в Україні: Верховна Рада ухвалила законопроект про назву Московського Патріархату

20.12.2018, 13:46
РПЦ в Україні: Верховна Рада ухвалила законопроект про назву Московського Патріархату - фото 1
Сьогодні, 20 грудня 2018 р. Верховна Рада України ухвалила відповідний законопроект № 5309, за який проголосували 240 народних обранців. Проти виступили депутати "Опозиційного Блоку".

Сьогодні, 20 грудня 2018 р. Верховна Рада України ухвалила відповідний законопроект № 5309, за який проголосували 240 народних обранців. Проти виступили депутати "Опозиційного Блоку".

Підсумки голосування

Спікер Парламенту Андрій Парубій наголосив, що законопроект було прийнято на особисте прохання почесного Патріарха Філарета.

Документ авторства народного депутата Олександра Бригинця та низки інших депутатів пропонує внесення зміни до профільного закону «Про свободу совісті та релігійні організації», щоби релігійна організація, центр якої знаходиться в країні-агресорі, у своїй назві вказувала повну статутну назву свого релігійного центру. Окрім цього такій релігійній організації забороняється здійснювати капеланську службу у воєнних організаціях України.

Багато аналітиків зазначають, що законопроект буде стосуватися не тільки УПЦ (МП), але й інших православних та старообрядницьких церков, які підпорядковуються російським релігійним центрам. В УПЦ (МП) ще рік тому, на Архиєрейському Соборі РПЦ спробували убезпечити себе від дії цієї норми, прописавши в статуті, що керівний центр УПЦ (МП) знаходиться в місті Києві.

Заступник Голови Комітету з питань культури і духовності, релігієзнавець, народний депутат Віктор Єленський під час виступу зазначив, що Комітет пропонує ухвалити закон в цілому. 

Нагадаємо, що сьогодні відбувся мітинг вірних УПЦ (МП) проти зазначених документів. Це вже не перший раз, коли представники цієї Церкви виступають проти парламентських нововведень. Раніше РІСУ вже писала про акції протесту вірян УПЦ (МП) проти «церковних законопроектів». 

Пікет РПЦвУ під стінами парламенту: вигляд з вікна ВРУ

Пікет РПЦвУ під стінами парламенту: вигляд з вікна ВРУ

Пікет РПЦвУ під стінами парламенту: вигляд з вікна ВРУ