• Головна
  • Новини
  • Дату об’єднавчого Собору визначать українські єрархи, Патріарх Варфоломій її лише озвучить. – Андрій Юраш...

Дату об’єднавчого Собору визначать українські єрархи, Патріарх Варфоломій її лише озвучить. – Андрій Юраш

05.12.2018, 09:03
Дату об’єднавчого Собору визначать українські єрархи, Патріарх Варфоломій її лише озвучить. – Андрій Юраш - фото 1
Україна в очікуванні Собору Українських Православних Церков, де оберуть Предстоятеля Об’єднаної Церкви. Орієнтовно Собор відбудеться до 25 грудня.

Україна в очікуванні Собору Українських Православних Церков, де оберуть Предстоятеля Об’єднаної Церкви. Орієнтовно Собор відбудеться до 25 грудня.

Про це UATV розповів керівник департаменту у справах релігій Міністерства культури України Андрій Юраш.

“Зараз в Україні прибули екзархи Вселенського Патріарха. Вони ведуть переговори з усіма учасниками об’єднавчого процесу – представниками Церков, – розповів гість студії. – Під час цих консультацій буде визначено дату. А Патріарх Варфоломій тільки оприлюднить її”.

За словами представника Мінкульту, це не буде святковий день. Найімовірніше, Собор відбудеться в середині місяця, до 25 грудня, коли Вселенський Патріархат святкує Різдво.

Що ж до структури, то у неї буде набір характеристик, які визначають будь-яку Церкву.

“Інші Церкви в державі діяти зможуть, але вони вже будуть на канонічній території нової Єдиної Помісної Церкви, – зазначив Андрій Юраш. – У неї буде керівник – обраний глава Церкви, а також орган правління – Синод. З іншого боку, є традиції, які вже давно сформувалися в Україні. Тож зараз у церковному середовищі тривають активні дискусії, як зіставити те, що утвердилося в українському історичному та церковному контексті з реаліями сучасного світу”.

Також керівник департаменту у справах релігій зробив акцент на тому, що є низка основних положень, які виходять з уже затвердженого тексту Томосу.

“Вони повинні відображати будівництво самої Церкви, як і її самовизначення в системі духовних координат суспільства, й обговорюватимуться на Об’єднавчому Соборі”, – уточнив гість студії.

Щодо можливих претендентів на посаду Предстоятеля Єдиної помісної Церкви, то Андрій Юраш наголосив: кожен єпископ може брати участь у цих виборах, відповідно до канонічного права. “Але очолити нову структуру не зможе людина без церковного авторитету, – акцентував релігієзнавець. – Головні критерії, за якими повинні обрати Предстоятеля, це його духовний вплив, моральний авторитет і богословські знання”.