• Головна
  • Новини
  • Тернопільська облрада просить Нацгвардію взяти під охорону Почаївську лавру...

Тернопільська облрада просить Нацгвардію взяти під охорону Почаївську лавру

07.11.2018, 10:24
Тернопільська облрада закликала МВС забезпечити цілодобову охорону Почаївської Свято-Успенської Лаври через ажіотаж довкола святині.

Тернопільська облрада закликала МВС забезпечити цілодобову охорону Почаївської Свято-Успенської Лаври через ажіотаж довкола святині.

Про це йдеться у зверненні до Міністерства внутрішніх справ, прийнятому сьогодні, 6 листопада, на засіданні облради, повідомляє IA ZIK.

У ньому депутати висловлюють переконання, що рішення про створення єдиної Української Православної Церкви сприятиме міжконфесійному і церковно-державному діалогу в Україні, стане важливим кроком для забезпечення прав, свобод і релігійних потреб громадян.

Водночас, вони зазначають, що «окремі зацікавлені структури намагаються загострити протиріччя між віруючими православних конфесій, вдаються до штучного нагнітання релігійної ситуації та спекуляцій навколо юридичної приналежності Свято-Успенської Почаївської Лаври».

«Додаткового занепокоєння додало звернення намісника Свято-Успенської Почаївської Лаври митрополита Володимира Мороза, який, посилаючись на погрози «розправою» над монахами, оприлюднив прохання до прихожан підготуватись до фізичного захисту святині. Розміщення у мережі Інтернет і поширення серед громадян недостовірної інформації про плани силового захоплення культового об’єкту призводить до масової штучно створеної паніки, яка у перспективі може відобразитись у протиправній діяльності», – сказано у зверненні.

Депутати висловили прохання організувати цілодобову охорону культового об’єкта із залученням підрозділів Національної гвардії України, щоб підвищити рівень безпеки громадян на території Почаївської об’єднаної територіальної громади і не допустити кровопролиття та силового захоплення святині.

Депутати також доповнили звернення проханням до Міністерства юстиції, управління СБУ в Тернопільській області та прокуратури дати оцінку факту незаконної реєстрації права користування на 6 споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври, що відносяться до пам’ятки архітектури національного значення, яке здійснив реєстратор КП «Струсівське» в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.