• Головна
  • Новини
  • Не треба з греками змагатися з приводу канонів – вони ж самі їх писали, - Віктор Єленський...

Не треба з греками змагатися з приводу канонів – вони ж самі їх писали, - Віктор Єленський

25.09.2018, 11:16
Не треба з греками змагатися з приводу канонів – вони ж самі їх писали, - Віктор Єленський - фото 1
Релігієзнавець Віктор Єленський в інтерв’ю «Радіо Свобода» розповів про незворотність процесу автокефалії для України та про без аргументовані твердження Москви про переслідування УПЦ (МП) в Україні.

Релігієзнавець Віктор Єленський в інтерв’ю «Радіо Свобода» розповів про незворотність процесу автокефалії для України та про безпідставні твердження Москви про переслідування УПЦ (МП) в Україні.

Віктор_Єленський.jpg

«Процедури надання автокефалії в повноті православ’я не існує. Але існують канони, через які Вселенський Патріарх не хоче переходити. І він намагається, щоб все відбувалося за приписами канонічного права. Тому ситуація розгортається, з одного боку, дуже швидко, але, з іншого боку, все ж таки повільно, тому що є необхідність ще раз і ще раз перевірити цю ситуацію з канонічним правом православної Церкви. Думаю, що 9-11 жовтня можуть розглядати це питання і можуть ставити ієрархи якісь додаткові питання. Ми не маємо підганяти Вселенського Патріарха», - акцентував Віктор Єленський.

Релігієзнавець вчергове наголосив, що ніхто УПЦ (МП) в їхніх правах не обмежує:

«Що стосується прав УПЦ (МП), то я ще і ще раз хочу наголосити, що ніхто їх в їхніх правах не обмежує. УПЦ, яка зайняла таку позицію під час українсько-російської війни, яку вона зайняла, вона отримала, між тим, від так званої «хунти» стільки землі за останніх 3 роки, скільки потрібно, щоб розташувати п’ять Ватиканів. Місцева влада надала їм для монастирів, для ведення господарства і так далі 220 гектарів землі. Вони беруть участь у протокольних заходах, їхніх священнослужителів нагороджують орденами, вони мають всі ті пільги, які мають всі інші релігійні організації України. А враховуючи, що громад УПЦ (МП) багато, то вони, можливо, найбільше користають з цих пільг. Але у Москві сказали, щоб вони йшли на загострення з українською владою. І вони, як можуть, це реалізують… Їм дають землю – вони кажуть, що ми відчуваємо безпрецедентні гоніння. Безпрецедентні!»

Віктор Єленський розповів, як Росія на міжнародному рівні створює імідж переслідуваної УПЦ (МП).

«У Москві дуже сильно налаштовані на дуже різку конфронтацію на релігійному ґрунті. Йдеться про збір будь-яких, найменших доказів про те, що у нас є гоніння на релігійному ґрунті. Час від часу вони намагаються влаштувати якісь імпрези. Наприклад, в Європарламенті почалися слухання з приводу захоплень православних храмів в західній Україні. Як тільки я туди приїхав зі списком цих храмів, як, з яким з них, яка їхня доля і так далі, вони скасували цей захід… У них немає жодного аргументу», - говорить Віктор Єленський.

Він риторично запитує: «Чому серби можуть мати свою Церкву, грузини можуть мати свою Церкву, албанці і так далі, а українці не можуть – є тільки один аргумент. Тому що цього не хоче Москва. Ніяких інших аргументів немає».