• Головна
  • Новини
  • Незалежність Церкви – одне з ключових питань нацбезпеки, - Павленко...

Незалежність Церкви – одне з ключових питань нацбезпеки, - Павленко

26.08.2018, 09:26
Незалежність Церкви – одне з ключових питань нацбезпеки, - Павленко - фото 1
Питання незалежної Церкви є одним із ключових у сфері гуманітарної безпеки, ба більше - національної безпеки.

Питання незалежної Церкви є одним із ключових у сфері гуманітарної безпеки, ба більше - національної безпеки.

Таку думку висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко в інтерв'ю Укрінформу.

"Від перших днів перебування на посаді Президент Порошенко цьому питанню приділяв надзвичайну увагу, тому що питання незалежної Церкви - це одне з ключових у галузі гуманітарної безпеки; навіть більше - національної безпеки як такої. Адже це речі, які дуже серйозно впливають на світобачення людей, на їх відчуття... На жаль, Російська Федерація дуже активно використовує церковний фактор, і ми маємо шукати захисту. Тому на пошук визнання (невизнаних православних церковних юрисдикцій - ред.) були спрямовані серйозні зусилля і на найвищому рівні - Президента України, і на робочому рівні. Необхідно було роз'яснювати ситуацію в країні, розвіювати міфи, які нав'язувала російська пропаганда, наводити факти нашого релігійного життя, вказуючи роль російської сторони», - зазначив Павленко.

Він розповів, що Порошенко за свою каденцію зустрічався з румунським Патріархом в 2016 році, кілька разів мав зустрічі з Єрусалимським Патріархом, із Сербським Патріархом. Сам Павленко за дорученням Президента побував на Фанарі, де розташована резиденція Вселенського Патріарха, не менше десяти разів.

«Це робота, яка велась роками, - і, як кажуть на Фанарі, «процес досяг зрілості». Я думаю, що ми посприяли розумінню Вселенською Патріархією справжньої ситуації і в Україні, і в українсько-російських відносинах, зокрема на тлі подій у світовому православ'ї», - сказав Павленко.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко 17 квітня 2018 року заявив, що підготував звернення до Вселенського Патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної Церкви в Україні.

Наступного дня глава держави офіційно прийняв від єрархів УПЦ КП і УАПЦ відповідне звернення для передачі Вселенському Патріархові Варфоломію з підписами усіх архиєреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента до Вселенського Патріарха щодо створення єдиної Помісної Української Православної Церкви.