• Головна
  • Новини
  • Всі президенти України хотіли мати незалежну Церкву, - Леонід Кучма...

Всі президенти України хотіли мати незалежну Церкву, - Леонід Кучма

08.05.2018, 13:47
Всі президенти України хотіли мати незалежну Церкву, - Леонід Кучма - фото 1
Кожен український президент робив спроби створити в Україні автокефальну Помісну Православну Церкву. Проте тоді не було сприятливих обставин для її визнання.

Леонід КучмаКожен український президент робив спроби створити в Україні автокефальну Помісну Православну Церкву. Проте тоді не було сприятливих обставин для її визнання.

Про це сьогодні, 8 травня, під час спільної прес-конференції трьох президентів заявив Леонід Кучма.

«Існує здається 15 православних держав. І тільки Україна і Білорусь немає автокефальної Церкви. Білорусь, зрозуміло. Вона входить до союзної держави з Росією. А Україні сам Бог велів мати свою Церкву, Помісну автокефальну», - заявив Кучма.

Він також зазначив, що кожен із присутніх на прес-конференції президентів звертався до різних церковних інстанцій з пропозицією надати незалежність Українській Церкві.

«Я особисто писав листа до Патріарха Алексія і Путіна у 2000 році з пропозицією дати нам волю. Відповідь зрозуміло, яка була. Хоча автономію УПЦ розширили. Хоча б у цьому був плюс. Коли їздив до Туреччини, обов’язково зустрічався із Патріархом Варфоломієм і ставив це питання. Але тоді ще напевно не настав відповідний час. Проте сьогодні ситуація в Україні і світі дає підстави для того, щоб це питання ставити ребром», - заявив Леонід Кучма.