• Головна
  • Новини
  • Порошенко: Кожна країна повинна мати свою незалежну Церкву...

Порошенко: Кожна країна повинна мати свою незалежну Церкву

06.05.2018, 11:18
Порошенко: Кожна країна повинна мати свою незалежну Церкву - фото 1
Петро Порошенко наголошує, що порушивши питання про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви, Україна в першу чергу прагне відстояти право на власну, незалежну Церкву.

Петро Порошенко наголошує, що порушивши питання про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви, Україна в першу чергу прагне відстояти право на власну, незалежну Церкву.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню «Фокус», повідомляє сайт Президента України.

«Ми не проти когось. Візьміть Церкву - кожна країна повинна мати свою власну. Виявляється, лише Україна, Білорусь і Молдова не мають такого права. Перед початком війни з Росією внутрішні сутички всередині Православної Церкви може й були б прийнятними. Але внаслідок російської агресії – більше ні. Російська Православна Церква діє за дорученням Росії», - сказав Глава держави.

«Я сподіваюся, що моє звернення до Варфоломія, Константинопольського Патріарха, принесе позитивний результат і надасть нам право на власну Автокефальну Церкву. Українську Церкву було утворено 1000 років тому у Константинополі. Ми просто повертаємось до витоків», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент наголосив, що це має важливе значення для незалежності України, адже нарешті українці отримають право власноруч визначати церковну єрархію і те, за якого Патріарха молитися.

«Ми ненавидимо стереотип, нібито ми - частина радянської чи російської імперії. Наше минуле у Європі. Ми намагаємось саме зараз повернутися до європейської родини. Це стосується не лише західної, а й центральної України. У 2013 році лише 35 % респондентів тут підтримували Європу, 16 % – ідею членства в НАТО. Зараз 70 % за ЄС, 56 % – за НАТО», - також акцентував Глава держави.