• Головна
  • Новини
  • На сайті уряду зареєстрували петицію про заборону діяльності “апостола” Мунтяна...

На сайті уряду зареєстрували петицію про заборону діяльності “апостола” Мунтяна

03.05.2018, 14:48
На сайті уряду зареєстрували петицію про заборону діяльності “апостола” Мунтяна - фото 1

У вівторок на сайті Кабінету Міністрів України з’явилася петиція з проханням припинити діяльність “Всеукраїнського духовного центру “Відродження”, яке очолює Володимир Мунтян. Нещодавно так званий пастор проголосив себе “тринадцятим апостолом”. Українські та європейські ЗМІ називають його шахраєм.

У вівторок на сайті Кабінету Міністрів України з’явилася петиція з проханням припинити діяльність “Всеукраїнського духовного центру “Відродження”, яке очолює Володимир Мунтян. Нещодавно так званий пастор проголосив себе “тринадцятим апостолом”. Українські та європейські ЗМІ називають його шахраєм.

Автор петиції – громадський активіст Павло Федоров, повідомляяє Релігійна правда.

У поясненні йдеться, що діяльність релігійної організації «Всеукраїнський духовний центр «Відродження» суперечить чинному законодавству України, а саме порушує норми Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

“Під час проведення своїх масових «богослужінь» окремі лідери вказаної організації використовують неприпустимі методи проповідування, що наносять шкоду здоров’ю громадян України. Протягом 2015-2018 років фіксувалися непоодинокі випадки, коли за результатами проведення так званих «молитв за зцілення» віруючі духовного центру «Відродження» відмовлялися від кваліфікованої медичної допомоги, що призводило не лише до нанесення шкоди їх здоров’ю, а й навіть до смерті”, – йдеться у петиції.

Крім того, зазначається у проханні, за висновками вітчизняних та іноземних експертів у галузі релігієзнавства, лідери релігійної організації «Всеукраїнський духовний центр «Відродження» при здійснені богослужбової діяльності застосовують до своїх віруючих техніки маніпулятивного впливу, які наносять шкоду психічному та фізичному здоров’ю громадян.

“Також, у 2013 році члени «Української Міжцерковної Ради» оприлюднили офіційну заяву, в якій закликають всіх християн в нашій державі та закордоном бути обачливими та остерігатися впливу діяльності лідера релігійної організації «Всеукраїнський духовний центр «Відродження» В.Мунтяну”, – пише автор петиції.

Павло Федоров зазначає, що відповідно до п. 2 ст.16 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» діяльність релігійної організації припиняється у судовому порядку у випадку поєднання обрядової чи проповідницької діяльності релігійної організації з посяганням на життя, здоров’я, свободу і гідність особи.

“У зв’язку з цим, просимо Вас вирішити питання щодо припинення діяльності релігійної організації «Всеукраїнський духовний центр «Відродження» в Україні згідно чинного законодавства України”, – резюмував автор.

За 90 днів петиція має зібрати 25 тисяч підписів.

Нагадаємо, “апостол” Мунтян, якого українські ЗМІ систематично підозрюють у шахрайстві, став героєм публікацій в європейських засобах масової інформації. Зокрема, німецькі видання прямо називають Мунтяна шарлатаном та самопроголошеним апостолом, а польське видання «Warsaw Point» оприлюднило інформацію про польську сім’ю, яка знаходячись у Києві, віддала “апостолу” 470 тис. євро.

Нагадаємо, що уродженець Дніпра Мунтян відбував 3 роки покарання у 10-й спецколонії Кривого Рогу за крадіжки і шахрайство. Безліч фахівців, що аналізували виступи пастора, вказують, що він застосовує як класичні прийоми еріксонівського гіпнозу, так і нетрадиційні, де велику роль відіграють візуальні і звукові ефекти, що вводять в транс довірливу публіку.