• Головна
  • Новини
  • Патріарх автокефальної православної Церкви обиратиметься в Україні...

Патріарх автокефальної православної Церкви обиратиметься в Україні

24.04.2018, 11:50
Патріарх автокефальної православної Церкви обиратиметься в Україні - фото 1

Президент України Петро Порошенко заявляє, що в разі надання Вселенським Патріархом Варфоломієм Томосу про автокефалію православної Церкви в Україні глава такої Церкви обиратиметься в Україні. Про це Порошенко з посиланням на домовленість із Вселенським Патріархом сказав в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що в разі надання Вселенським Патріархом Варфоломієм Томосу про автокефалію православної Церкви в Україні глава такої Церкви обиратиметься в Україні. Про це Порошенко з посиланням на домовленість із Вселенським Патріархом сказав в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, інформує УНІАН.

ACAO.png

Порошенко наголосив, що справа українців - обирати Патріарха автокефальної православної Церкви. «Держава не буде визначати, хто буде Патріархом нової Церкви, бо це не державна справа. Не буде ніякого «указуючого перста»: підтриймате цього або не підтримайте цього», - заявив він.

«Якщо ми не сприймаємо, щоб затверджували українського керівника Церкви, церковного єрарха у Москві. Це також є чіткою домовленістю зі Вселенським Патріархом, що Патріарх української Церкви буде обиратися в Україні», - підкреслив Порошенко.

За словами Президента, «функцію і роль Матері-Церкви буде виконувати Константинопольський Патріархат».

Він наголосив, що це важливо з точки зору історичної справедливості. «Ми просто повертаємось до історичної справедливості», - cказав Порошенко і нагадав, що найближчим часом святкуватиметься 1030-річчя Хрещення України-Русі.

«Тоді, я хочу наголосити, ще не було ніякої Російської Православної Церкви. Якщо Константинопольська Церква є Матір'ю-Церквою для України, то українська Церква є матір'ю-Церквою для Росії. Бо звідси пішла вона, а не навпаки. І не може матір просити незалежність в доньки», - заявив Президент.

Глава держави наголосив, що важливо «не занурюватися в церковні дискусії». «За історичною, духовною і державною справедливістю Україна виборола і заслужила право мати українську помісну Церкву», - підкреслив Порошенко.