• Головна
  • Новини
  • «Сьогодні ВРУ проголосувала за те, щоб українці перестали бути таврованими як безблагодатні», — Віктор Єленський...

«Сьогодні ВРУ проголосувала за те, щоб українці перестали бути таврованими як безблагодатні», — Віктор Єленський

19.04.2018, 14:00
«Сьогодні ВРУ проголосувала за те, щоб українці перестали бути таврованими як безблагодатні», — Віктор Єленський - фото 1
Про важливість сьогоднішнього голосування у ВРУ з питання про надання Томосу про автокефалію Українській Православній Церкві наголосив народний депутат, президент Української асоціації релігійної свободи і релігієзнавець Віктор Єленський під час брифінгу у ВРУ.

Про важливість сьогоднішнього результативного голосування у ВРУ питання про надання Томосу про автокефалію Українській Православній Церкві наголосив народний депутат, президент Української асоціації релігійної свободи і релігієзнавець Віктор Єленський під час брифінгу.

Віктор-Єленський--w.jpg

«ВРУ проголосувала за те, щоб мільйони українців перестали бути таврованими як безблагодатні. Щоб українці поруч стали з усіма народами православної культури,  які вже давно отримали свою автокефальну Церкву, отримали тому, що вони православні і тому, що здобули свою державність. Так говорить церковне право, яке визнається усім світом, крім Московської Патріархії, в якої свій погляд на канони, свій погляд на церковну справу. Для  якої канонічне право – це право, яке утримує Україну під омофором Московського Патріархату», –  сказав Віктор Єленський.

Нардеп підкреслив, що Україна за останніх 4 роки дуже багато робить, щоб релігійні організації в Україні отримали всі можливості для прояву своїх релігійних почуттів. Це стосується запровадження військового і тюремного капеланства, визнання дипломів духовних навчальних закладів, відкриття релігійних навчальних закладів.

За словами Віктора Єленського, Конституція України передбачає відокремлення Церкви від держави, але це не означає, що держава не повинна допомагати громадянам утверджуватися у своєму канонічному статусі, щоб іноземні держави не втручалися у церковні справи, щоб не виникали огидні ситуації, як в Запоріжжі, коли не можна було відспівати людину через те, що цього не дозволили в Московському Патріархаті. «Цьому треба покласти край», - наголосив Віктор Єленський і продовжив:

«Українська держава зобов’язана захищати свободу совісті усіх громадян та права релігійних об’єднань. Вона не повинна дозволяти зловживати релігією тим, хто це хоче робити. Ніде в українському  законодавстві не сказано, що релігійні організації можуть зривати мобілізацію чи підтримувати країну, яка напала на Україну, чи освячувати зброю, направлену проти України. Українська держава повинна захистити своїх громадян, свою країну і свободу совісті».