• Головна
  • Новини
  • Піджак і ґудзик. В УПЦ (МП) відреагували на звернення до Вселенського Патріарха щодо автокефалії...

Піджак і ґудзик. В УПЦ (МП) відреагували на звернення до Вселенського Патріарха щодо автокефалії

17.04.2018, 19:42
Піджак і ґудзик. В УПЦ (МП) відреагували на звернення до Вселенського Патріарха щодо автокефалії - фото 1
В УПЦ (МП) прокоментували звернення Українських Церков та Президента Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви.

В УПЦ (МП) прокоментували звернення Українських Церков та Президента Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви.

Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) протоєрей Миколай Данилевич, осмисливши ситуацію, дійшов висновку, що з того процесу нічого не вийде та звинуватив ЗМІ у некомпетентності.

Про це повідомляє офіційний сайт УПЦ (МП) з посиланням на Фейсбук-сторінку протоєрея.

«Буде багато шуму в ЗМІ, і на тому все закінчиться», - компетентно заявив священнослужитель.

Щоби дохідливо пояснити свою думку, він навіть вдався до алегорії.

«Чому? Тому що будують на тому фундаменті, на якому в принципі будувати неможливо. Починати треба з УПЦ, а не з її сепаратних частин. Піджак до гудзика не пришивають, а навпаки, гудзик до піджака».

Протоєрей Миколай Данилевич зазначив, що УПЦ (МП) завжди виступала за Єдину Церкву, проте на канонічних засадах. А у бажанні отримати Томос про автокефалію він угледів політичні мотиви влади.

«Владі, яка можливо хоче цю тему використати, щоб залишитися на другий термін, хотілося б нагадати наступне: ще ніхто в нашій країні на церковній темі не зміг цього зробити. Провали на цій темі були, а виграшів щось я не пам’ятаю», - попередив о. Миколай.

Окрім представників влади, які раптом вирішили «будувати не на тому фундаменті», представнику УПЦ (МП) не сподобалося й ЗМІ, які повідомили про зустріч Порошенка з головами фракцій ВРУ.

«І ще ЗМІ повідомляють, що П. Порошенко зібрав голів фракцій у Верховній Раді. “Вопрос будет касаться создания единой Украинской православной церкви”, – сообщил источник”.

Це звучить так само дивно, якби ми написали: “Митрополит Онуфрій зібрав засідання Священного Синоду УПЦ. Питання буде стосуватися вступу України в НАТО”.

Компетенції різні», - обурився о. Данилевич.

Як вже інформувала РІСУ, сьогодні Петро Порошенко заявив, що він прийняв рішення просити Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви. За його словами, створення Єдиної Помісної Православної Української Церкви не завадить свободі віросповідання в Україні.

«Хочу окремо підкреслити, що Єдина Православна Помісна Церква не стане державною. І відділення церкви від держави буде існувати. Всі віруючі мають і матимуть право вільно вибирати собі як конкретний храм, так і церковну юрисдикцію », - заявив Глава держави під час зустрічі з керівниками депутатських фракцій щодо підтримки Звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія І про надання Томосу про автокефалію.

«Хто захоче залишитися в тій Церкві, в якій збереже молитовну єдність Російської православної церкви, вони також зберігають за собою гарантоване право власного вибору. У цьому питанні як релігійне, так і будь-який примус чи заборона категорично неприпустимо », - підкреслив Президент.