• Головна
  • Новини
  • Президент і Церкви України офіційно просять Константинополь надати Томос про Автокефалію...

Президент і Церкви України офіційно просять Константинополь надати Томос про Автокефалію

17.04.2018, 15:38
Президент і Церкви України офіційно просять Константинополь надати Томос про Автокефалію - фото 1
Сьогодні Президент України зустрівся з головами усіх фракцій ВРУ для обговорення церковно-державного питання. Петро Порошенко заявив, що він прийняв рішення просити Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви.

Сьогодні  Президент України зустрівся з головами усіх фракцій ВРУ для обговорення церковно-державного питання. Петро Порошенко заявив, що він прийняв рішення просити Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви.

180417_poroshenko.jpg

Президент попросив, щоб його прохання підтримали і парламентарі, і український народ. "Відповідне звернення має затвердити Верховна Рада України", - наголосив Порошенко.

«Я хочу звернутися до вас, колеги народні депутати, з проханням підтримати це Звернення. І хочу звернутися до українського народу, бо вибір і рішення також за вами – підтримати єрархів, підтримати Президента, підтримати Парламент і набути Єдину Помісну Православну Українську Церкву. Вірю, що це, з Божою допомогою, відбудеться», - сказав Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що звернення від свого імені він вже передав Вселенському Патріарху і сподівається, що на найближчому Синоді Константинополь прийме позитивне рішення з українського питання.

«Вірю, це рішення буде прийнято до 1030-річниці святкування Хрещення Русі-України», - заявив він.

Петро Порошенко також повідомив, що весь єпископат Київського Патріархату підписався під аналогічним зверненням до Патріарха Варфоломія. Цю ідею підтримали представники й інших Церков.

«У мене  відбулася зустріч з Митрополитом УАПЦ Макарієм і мене проінформували, що Архиєрейський Собор УАПЦ сьогодні також підтримав звернення до Вселенського Патріарха і президента», - заявив він.

Президент також наголосив, що утворення в Україні нової єдиної Помісної Православної Церкви - це історична подія у житті незалежної держави України.

«Україна, як незалежна держава, не просто має право, вона зобов’язана таку Церкву створити і продемонструвати таку ж єдність у цьому питанні, як це показали всі Церкви», - заявив Порошенко.

Він також зазначив, що Єдина помісна Православна Церква не стане державною. Будь-яка людина матиме право самостійно обирати конфесію до вподоби.

«Хочу окремо наголосити, що Єдина Православна Помісна Церква не стане державною. І відділення Церкви від держави буде існувати. Всі віруючі мають і матимуть право вільно обирати собі як конкретний храм, так і церковну юрисдикцію. Хто захоче залишитись в тій Церкві, в якій збереже молитовну єдність Російської Православної Церкви, вони також зберігають за собою гарантоване право власного вибору. В цьому питанні як релігійний, так і будь-який примус чи заборона є категорично неприпустимими», - наголосив Президент.

Як вже інформувала РІСУ, 9 квітня Петро Порошенко під час візиту до Туреччини провів зустріч зі Вселенським Патріархом Варфоломієм І.

Президент України розповів Патріарху про свою поїздку до Маріуполя і Волновахи напередодні Великодня, де люди потребують миру і припинення російської агресії.

Порошенко також відзначив важливість запровадження Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні, чого прагне український народ.

На зустрічі з Патр. Варфоломієм