• Головна
  • Новини
  • В Росії зараз дуже важко дотримуватись ідеалів Христа та свободи, - священик Яків Кротов...

В Росії зараз дуже важко дотримуватись ідеалів Христа та свободи, - священик Яків Кротов

19.03.2018, 12:00

Зараз у Росії, як і за радянських часів, є представники ФСБ – уповноважені у справах релігії. Вони контролюють усі церковні справи та дискримінують представників тих релігійних громад, які не прогнулись перед Кремлем. Як і в СРСР, останнім часом найбільше репресій застосовують до Свідків Єгови.

Зараз у Росії, як і за радянських часів, є представники ФСБ – уповноважені у справах релігії. Вони контролюють усі церковні справи та дискримінують представників тих релігійних громад, які не прогнулись перед Кремлем. Як і в СРСР, останнім часом найбільше репресій застосовують до Свідків Єгови.

Таку думку в ефірі проекту «Історичної правди з Вахтангом Кіпіані» висловив православний священик з Москви Яків Кротов, повідомляє ІА ЗІК.

За його словами, зараз бути священиком у Росії, дотримуючись «ідеалів Христа та свободи істини» – дуже важко. До того ж, немає різниці, яку парафію ти представляєш.

«Моє ж особисте становище – швидше виняток, адже я веду радіопрограму на Радіо Свобода. Тому, як може здаватись, і користуюсь певною екстериторіальністю. Хоча, звичайно, після того, як навесні 2014 року я стояв на кримському мосту, протестуючи проти вторгнення в Україну, довелось вислухати доволі багато неприємних речей. Та я вже звик», – зізнався священик.

Він зазначив: сьогодні в Росії репресії проводять у доволі «чудернацький спосіб».

«Можуть посадити на три роки провінційного школяра за зовсім невинний репост. Тоді як, наприклад, у Магінську – жива община Української Церкви. Тобто, тут усе не так вже й лінійно», – зазначив Кротов.

Окрім того, він підкреслив: зараз у Росії, як і в радянський час, існують певні «уповноважені у справах релігії», які контролюють церкву від імені держави.

«Звичайно, що сьогодні ФСБ контролює релігійні справи. Нещодавно навіть відбувалась релігієзнавча конференція в Інституті управління. Це колишня «кузня кадрів» для ЦК КПСС. Там якраз і виступав генерал ФСБ, який курує релігію при адміністрації президента», – зауважив експерт.

Однак, за його словами, багатьом «віруючим» здається, що такого державного контролю недостатньо, адже вважають, що його варто підсилювати.

«Таким чином, вони сподіваються зменшити монополію Московської Патріархії. Та я думаю, що це марні надії. Нинішня ситуація, як мені видається, не відрізняється від тієї, що була у радянські часи. Як і тоді релігія ділиться за принципом адаптації до диктатури. Тобто, існують мусульмани, православні, юдеї чи навіть буддисти, які пішли на союз із Кремлем та прогнулись перед ним. Їм надають всілякі привілеї та поступки. Однак, є й ті ж мусульмани, православні чи представники інших віросповідань, які не прогнулись перед Кремлем. Їх частково дискримінують. Та останнім часом найбільше репресій застосовують щодо Свідків Єгови, як це було і за радянської влади», – розповів о. Яків Кротов.