• Головна
  • Новини
  • У переговорах за участю Церкви щодо звільнення з полону "Л/ДНР" українців-заручників поки немає зрушень...

У переговорах за участю Церкви щодо звільнення з полону "Л/ДНР" українців-заручників поки немає зрушень

03.03.2018, 11:10
У переговорах за участю Церкви щодо звільнення з полону "Л/ДНР" українців-заручників поки немає зрушень - фото 1
Народний депутат Ірина Геращенко, один з членів гуманітарної групи з переговорів щодо вільнення заручників в "Л/ДНР", або ОРДЛО (Окремі райони Донецької та Луганської областей), заявила, що поки немає зрушень і просувань в питанні звільнення українців.

Народний депутат Ірина Геращенко, один з членів гуманітарної групи з переговорів щодо вільнення заручників в "Л/ДНР", або ОРДЛО (Окремі райони Донецької та Луганської областей), заявила, що поки немає зрушень і просувань в питанні звільнення українців, повідомляє портал "Релігія в Україні".

Геращенкоw.gif

Геращенко зазначила, що 28 лютого на прес-конференціі Президент України "також розповів журналістам, що в нас зірвалося звільнення 5 хлопців з ОРДЛО, хоч начебто все мало відбутися, в нас зірвалися певні рухи з церквою, й це непокоіть і тривожить..."

1 березня в Мінську відбулося засідання гуманітарної групи, де украінську сторону представляли інші іі учасники (там працюють В. Медведчук, обмудсмен В. Лутковська, експерти СБУ). 

"Як поінформували мене колеги з СБУ і пані Лутковська, відбулася непроста дискусія щодо продовження звільнення заручників. Представники ОРДЛО наполягають на передачі ім громадян РФ, які «боролись за молодие рєспублікі і защіщалі русский язик». Позиція украінськоі сторони тут незмінна: ми готові передати заблудших росіян РФ, яка направила іх на Донбас воювати проти украінців, в обмін за звільнення бранців Кремля ( Сенцова, Кольченка, Сущенка, Гриба, Панова, Карпюка, Клиха, інших бранців). В п‘ятницю ми чекаємо добрих новин по двом украінцям, незаконно утримуваним в російських в‘язницях і стоїмо на тому, що цей процес звільнення наших з РФ має бути розблоковано й продовжено", — написала Геращенко у Фейсбуку.

Вона нагадала "про ті труднощі, які виникли, коли украінська сторона шукала альтернативні шляхи й залучала інші механізми для звільнення заручників, зокрема, церкву. Президент відверто розповів, що ми очікували звільнення 5 наших бранців з ордло, але зірвалося, не вийшло, й в церкви не вийшло..." 

За її даними, зараз близько 20 росіян затримано за злочини проти України, "і ми готові передати їх Росії задля звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка і всіх інших українців із списку політв‘язнів". 

Ірина Геращенко впевнена, що питання звільнення заручників має, разом з безпековим, бути ключовим на всіх зустрічах в нормандському форматі. "Ми не втрачаємо надію, що витягнемо хлопців з ОРДЛО, але переговори йдуть важко", — пише вона.