• Головна
  • Новини
  • Без церковної незалежності незалежність політична не є повною – Саган...

Без церковної незалежності незалежність політична не є повною – Саган

16.02.2018, 10:34
Без церковної незалежності незалежність політична не є повною – Саган - фото 1

Попри те, що нинішні території України і Білорусі були православними центрами задовго до появи Московського Патріархату, жодна з них не змогла створити свою Православну Церкву з отриманням незалежності. Помісна православна Церква потрібна і Білорусі, і Україні, тому що це елемент повної політичної незалежності, сказав в інтерв’ю «Радіо Свобода» релігієзнавець, професор Олександр Саган.

Саган.jpgПопри те, що нинішні території України і Білорусі були православними центрами задовго до появи Московського Патріархату, жодна з них не змогла створити свою Православну Церкву з отриманням незалежності. Помісна православна Церква потрібна і Білорусі, і Україні, тому що це елемент повної політичної незалежності, сказав в інтерв’ю «Радіо Свобода» релігієзнавець, професор Олександр Саган.

«Наша політична незалежність є неповною і за Збіґнєвом Бжезінським: навіть якщо 20% релігійних організацій контролюються ззовні, то така політична незалежність є умовною. Я з ним повністю погоджуюсь, і сьогоднішня ситуація з війною на Сході – це є підтвердження цього. Всередині суспільства помісна церква життєво необхідна всім тим силам, які підтримують українську державність, українську незалежність. Таких, на щастя, більшість.

Найголовніше, що можна зробити, це треба отримати свою помісну Церкву з визнанням світового вселенського православ’я, і тоді багато питань відпадуть самі собою. Я недаремно згадував Бжезінського, бо Церква є каналом впливу на ситуацію не тільки в релігійному житті, а і в політичному житті в країні.

Бо і в нас в Україні є та ж сама ситуація. І сьогодні вона особливо загострилася, наприклад, у Запорізькій єпархії, де СБУ викрила проросійські біля-церковні організації, які фактично є штурмовими загонами від церкви і мають свою зброю, і місцевий владика Лука замість того, щоб засудити таку мілітаризацію церкви, закликав створювати такі організації майже при кожній парафії. Тому вихід один: зміцнювати свою обороноздатність, зміцнювати позицію і волю суспільства до помісної Церкви», – наголосив Олександр Саган.