• Головна
  • Новини
  • На Прикарпатті минулоріч у декількох населених пунктах церковні громади змінили конфесію...

На Прикарпатті минулоріч у декількох населених пунктах церковні громади змінили конфесію

03.02.2018, 16:06

Про непросту міжконфесійну ситуацію на Івано-Франківщині, пов’язану з переходами громад з однієї конфесії в іншу, розповіла кореспонденту РІСУ Наталі Палій начальник відділу у справах національностей, релігій і охорони культурної спадщини Івано-Франківської ОДА Тетяна Лапка.

Про непросту міжконфесійну ситуацію на Івано-Франківщині, пов’язану з переходами громад з однієї конфесії в іншу, розповіла кореспонденту РІСУ Наталі Палій начальник відділу у справах національностей, релігій і охорони культурної спадщини Івано-Франківської ОДА Тетяна Лапка.

«Впродовж 2017 року до обласної державної адміністрації звернулося декілька релігійних організацій та громад щодо зміни ієрархічного підпорядкування, тобто, переходу з однієї конфесії  в іншу. Це, зокрема, представники сіл Острівець та Рогиня Городенківського району та села Старий Гвіздець Коломийського району, які забажали з підпорядкування УПЦ (МП) перейти до іншої конфесії. Щодо цих населених пунктів було прийняте рішення голови облдержадміністрації, відповідно до рішення громади, після проведення необхідних експертиз і зроблених фахівцями висновків. Отже, згідно з розпорядженнями, ці громади перейшли у підпорядкування УПЦ КП».

Спірним і резонансним було вирішення приналежності до інших конфесій однієї з Коломийських церков. Представники одразу трьох конфесій претендують на храм Благовіщення. На разі, громаді УПЦ КП в Івано-Франківській облдержадміністрації відмовили. Оскільки, як пояснює Тетяна Лапка, є неточності у відповідних установчих документах, статуті. Зараз їх розглядають повторно.

«Громада цієї церкви була великою, –  розповідає Тетяна Лапка. – А, отже, розділилася на три частини. Оскільки греко-католицька громада зареєструвалася там ще 1998 року, то проблем з правами у них зараз жодних немає, бо ще тоді велася мова про передачу храму, але рішення не були прийняті до кінця. Основний кістяк громади Благовіщенської церкви ще поділився на  представників УПЦ (МП) і УПЦ КП, які теж претендують на неї. Все достатньо заплутано, але є діяльність громади, а є юридичний бік цієї діяльності, який, згідно з чинним законодавством є не обов’язковий. Тому маємо розглядати все у різних напрямках – бажання жителів населеного пункту, священиків, вплив на розвиток громади, тощо. Отже, все, врешті-решт залежить від бажання людей».

Як повідомлялося раніше, в церкві Благовіщення міста Коломиї духовенство і вірні УГКЦ вже проводять богослужіння.

Минулого року з Автокефальної Церкви до УПЦ КП виявили бажання перейти віряни села Тулуки, Снятинського району. Рішення в ОДА підтримали –  громада разом зі священиком перейшла у підпорядкування УПЦ КП. 

Ще одна спірна і резонансна ситуація склалася навколо церкви у Богородчанах. Там районна влада вирішила забрати приміщення римо-католицького костелу у громади УПЦ КП.

«Рішенням облдержадміністрації свого часу було прийнято рішення передати споруду в користування громаді УПЦ (МП) і райдержадміністрацію зобов’язали укласти відповідні договори, –  пояснює Тетяна Лапка. –   Але зараз представники районної ради і адміністрації виявили порушення умов договору і розірвали його з цією релігійною організацією».

За словами очільниці відділу у справах національностей, релігій і охорони культурної спадщини Івано-Франківської ОДА, на сьогодні, як стверджують у Богородчанській райдержадміністрації, релігійна організація відмовляється від проведення перевірок щодо умов передання культової споруди і залишає за собою право користування нею. Хоча влада району готова надати земельну ділянку під будівництво нового храму УПЦ (МП). А цей храм хочуть передати римо-католицькій громаді, яка теж є в районі. Рішення щодо розірвання договору між районною владою і УПЦ МП в судових інстанціях не опротестовувалося, тому залишається сподіватися, що питання все ж вирішиться».