• Головна
  • Новини
  • Генпрокуратура проситиме пом'якшення запобіжного заходу для киян, які підпалили монастир УПЦ (МП)...

Генпрокуратура проситиме пом'якшення запобіжного заходу для киян, які підпалили монастир УПЦ (МП)

03.02.2018, 14:42
Генпрокуратура проситиме пом'якшення запобіжного заходу для киян, які підпалили монастир УПЦ (МП) - фото 1
Прокуратура м.Києва проситиме пом’якшення запобіжного заходу для двох мешканців Києва, які підозрюються у підпалі незаконно побудованої будівлі Десятинного монастиря УПЦ (МП).

Прокуратура м.Києва проситиме пом’якшення запобіжного заходу для двох мешканців Києва, які підозрюються у підпалі незаконно побудованої будівлі Десятинного монастиря УПЦ (МП).

Про це 3 лютого повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган. 

"Прокуратура Києва в апеляції відстоюватиме послідовну позицію та проситиме пом’якшення запобіжного заходу двом киянам, які підозрюються у підпалі незаконно побудованої будівлі Десятинного монастиря УПЦ МП", - зазначила вона. 

Також Сарган повідомила, що генпрокурор Юрій Луценко провів зустріч із народними депутатами, які висловили готовність виступити поручителями для підозрюваних у підпалі.

"За результатами робочої зустрічі керівництва прокуратури Києва з представниками Музею історії України у понеділок (5 лютого. - ред.) будуть сформовані позовні вимоги з приводу захисту інтересів територіальної громади та міста Києва від незаконної забудови біля фундаменту Десятинної церкви", - зазначила Сарган.

Десятинний_монастир.jpg

Як РІСУ інформувала, подія сталася в ніч на 25 січня. У чергову частину надійшло повідомлення від церковнослужителів УПЦ (МП) про підпал монастиря, незаконно зведеного біля залишків  фундаменту історичного Десятинного храму. Також націоналістична організація С14 опублікувала у Facebook відео акції своїх прихильників біля Десятинного монастиря. Активісти спиляли болгаркою інформаційний стенд біля будівлі, витягли з-під скла паперові нотатки і спалили їх, а сам стенд викинули на смітник. Так вони висловили протест проти самозахоплення УПЦ (МП) землі біля розкопок Десятинної церкви.

За фактом підпалу було затримано двох підозрюваних і відкрито проти них кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15 і ч. 2 ст. 194 (замах на умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Шевченківський районний суд міста Києва прийняв рішення про арешт терміном на два місяці Олексія Шемотюка та Олександра Горбаня, причетних до підпалу храму Десятинного монастиря у Києві. Обидва підозрювані мають можливість вийти під заставу у 2.6 мільйони гривень - таке рішення було прийняте на засіданні суду, що відбулося 27 січня.

Обидва чоловіки, підозрювані у підпалі,  є архітекторами. За словами затриманих, вони намагалися привернути увагу до того, що територія Національного музею історії «незаконно захоплена московськими церковниками».