• Головна
  • Новини
  • Запорізький нардеп вимагає заборонити діяльність «Радомира» і притягнути до відповідальності окремих представників УПЦ (МП)...

Запорізький нардеп вимагає заборонити діяльність «Радомира» і притягнути до відповідальності окремих представників УПЦ (МП)

25.01.2018, 12:24
Запорізький нардеп вимагає заборонити діяльність «Радомира» і притягнути до відповідальності окремих представників УПЦ (МП) - фото 1
Відповідне звернення народного депутата Ігор Артюшенко направив Генеральному прокурору України Юрію Луценку, голові СБУ Василю Грицаку, Міністру Юстиції України Павлу Петренку. Про це повідомляє видання Forpost.

Відповідне звернення народного депутата Ігор Артюшенко направив Генеральному прокурору України Юрію Луценку, голові СБУ Василю Грицаку, Міністру Юстиції України Павлу Петренку. Про це повідомляє видання Forpost.

У документі депутат викладає факти діяльності представників УПЦ (МП) і громадської організації «Союз православний« Радомир».

Зокрема, мова йде про співпрацю Митрополита Запорізької єпархії Московського Патріархату Луки з органами державної влади, які керували до Революції Гідності.

- Лука тісно співпрацював з козацтвом одіозного Олександра Панченка, який дискредитував себе відверто проросійською позицією та участю у розгоні запорізького Майдану 26 січня 2014 року і сепаратистських мітингах навесні 2014 року.

Протягом останніх років Лука, в зв'язку з втратою «монополії» на спілкування з органами влади, неодноразово публічно негативно висловлювався про «дискримінацію» УПЦ (МП) і експансію на «споконвічно православні землі розкольників та уніатів».

Варто відзначити, митрополит УПЦ (МП) Лука неодноразово публічно критикував Українську Православну Церкву Київського Патріархату, висловлював підтримку прихильникам режиму Януковича, учасникам подій так званої «російської весни» в Запоріжжі в 2014 році.

Також, митрополит Лука неодноразово брав участь в ефірах на російських телеканалах вже під час збройної агресії Росії, наприклад, на телеканалі «Росія 1», - йдеться у зверненні.

Депутат звертає увагу правоохоронців на те, що в засобах масової інформації міститься безліч матеріалів про співпрацю окремих представників УПЦ (МП) у Запоріжжі з російськими найманцями.

- Виходячи з вищенаведеного, є всі підстави вважати, що окремі представники УПЦ (МП) у Запоріжжі займають активну антидержавну позицію, провокують суспільство на вчинення умисних дій, які можуть призвести до розпалювання релігійної ворожнечі і ненависті; принижують національну честь громадян України, поширюють інформацію про необхідність об'єднання України з Росією і засуджують європейський напрямок розвитку нашої держави, засуджують проведення антитерористичної операції, а також виправдовують агресивні дії Російської Федерації по відношенню до України, - зазначив Ігор Артюшенко.

У зверненні Артюшенко вказує на антидержавну діяльність громадської організації «Союз православний «Радомир », яка тісно співпрацює з Запорізькою єпархією УПЦ (МП).

«Слід також додати, що митрополит УПЦ (МП) Лука планував створити архиєрейську козацьку дружину. Нині роль такої спеціальної охоронної дружини виконує Громадська організація «Союз православний« Радомир» (далі - ГО« Радомир »). ГО «Радомир» була зареєстрована в червні 2015 року, а серед засновників ГО «Радомир» є клірики Запорізької єпархії УПЦ (МП) Колодка К. і Литвин А.

У статуті ГО «Радомир» зазначається, що «... священний обов'язок Радомира - готувати людей до захисту православної віри, виховувати самовідданих патріотів, здатних дати рішучу відсіч будь-якому ворогові ...».

Активістами ГО «Радомир» є спортсмени, колишні міліціонери і силовики, колишні активісти Партії регіонів і Комуністичної партії України, активісти громадської організації «Український вибір» В. Медведчука.

Члени ГО «Радомир» працюють у тісному контакті з Запорізькою єпархією УПЦ (МП) і охороняють храми і публічні заходи УПЦ (МП). Однак згідно з інформацією на сайті Міністерства юстиції України, ГО «Радомир» має код діяльності згідно КВЕД - 94.99 «Діяльність інших громадських організацій, н. в. і. в.» і не має права займатися охоронною діяльністю.

Організація «Радомир» неодноразово була помічена як організатор або як учасник антиукраїнських акцій. Зокрема, у січні 2017 го ГО «Радомир» організувала в Запоріжжі спортивний турнір пам'яті загиблого «беркутівця». Про цю акцію написав українофобський сайт «Російська весна». У травні 2017 року члени організації охороняли учасників інспірованої російськими спецслужбами акції «Полк Перемоги». 9 травня 2017 у Запоріжжі під час проведення акції з ініціативи громадської організації «Полк Перемоги» використовувалася заборонена законом символіка, а саме георгіївські стрічки і прапори СРСР. В акції взяли участь і представники ГО «Радомир» (без узгодження участі з Запорізькою міською радою). Проведення зазначеного заходу призвело до зіткнень між учасниками акції з одного боку і учасниками АТО і патріотично налаштованими жителями Запоріжжя з іншого;

Також члени ГО були помічені в тісній співпраці з Громадською організацією Медведчука В. - «Український вибір» і КПУ.

11 січня 2018 року, під час обшуків у представників проросійської громадської організації «Союз православний «Радомир », співробітники Служби безпеки України в Запоріжжі вилучили незареєстровану автоматичну вогнепальну і холодну зброю, значну кількість патронів, медалі «патріот Росії », проросійську символіку зазначеної організації, роздруківки з текстами антиукраїнського змісту, - йдеться у зверненні

- На підставі вищевказаних фактів є всі підстави вважати, що вже більше двох років у Запоріжжі, під прикриттям «громадської православної організації», діє чітко структуроване і збройне ОЗУ, яке налічує до 300 осіб і вчиняє дії проти української державності. Зазначене ОПГ «Радомир» активно співпрацює з окремими представниками УПЦ (МП), з навчальними закладами міста та області, окремими департаментами Запорізької ОДА, медичними установами і спортивними федераціями.

Під прикриттям «добрих справ» вказане ОЗУ проводить антидержавну діяльність, поширює проросійську пропаганду, займається силовою і ідеологічною підготовкою своїх членів для здійснення протизаконних дій, залякування і побиття патріотично налаштованих мешканців Запоріжжя, розпалювання національної і релігійної ворожнечі і ненависті, дестабілізації ситуації у прифронтовій Запорізької області , - підкреслив парламентарій.

З огляду на викладені факти Ігор Артюшенко попросив адресатів:

- розглянути запит по суті і провести перевірку вищевказаних фактів;

- усю надану інформацію включити в уже відкриті кримінальні провадження для подальшого притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності;

- ініціювати судову заборону діяльності Громадської організації «Союз православний« Радомир»;

- поставити рішення цих питань на особистий контроль.