• Головна
  • Новини
  • Голова Запорізької ОДА закликав очільників єпархій УПЦ КП та УПЦ (МП) до виваженості та християнської мудрості...

Голова Запорізької ОДА закликав очільників єпархій УПЦ КП та УПЦ (МП) до виваженості та християнської мудрості

11.01.2018, 17:27

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль провів робочі зустрічі з керуючим Запорізькою єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату єпископом Фотієм та очільником Запорізької єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату) митрополитом Лукою, закликавши до виваженості та християнської мудрості.

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль провів робочі зустрічі з керуючим Запорізькою єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату єпископом  Фотієм та очільником Запорізької єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату) митрополитом Лукою, закликавши до виваженості та християнської мудрості. Про це повідомив Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької ОДА.

- Запорізький край є поліконфесійним, де існує  понад  тисяча релігійних організацій та 43 релігійні напрями. Православні, католики, протестанти, мусульмани,  юдеї вже декілька століть мирно проживають на запорізьких землях, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як наголосив очільник регіону, історично так склалося, що найбільш поширеним в області залишається православ’я, яке сповідують понад 50% релігійних організацій від загальної кількості. Православні громади входять до складу Запорізької та Бердянської єпархій Української православної церкви, Запорізької єпархії Української православної церкви Київського патріархату, а також до Української автокефальної православної церкви, Істинно православної церкви, старовірів тощо.

За його словами, дієвим інструментом взаємодії влади та громадськості у сфері державно-конфесійних відносин є Рада релігійних організацій при голові Запорізької облдержадміністрації, а також неформальне об’єднання – Духовна рада християнських Церков. Лише в минулому році разом було проведено цілий ряд спільних заходів, починаючи від «Маршу за життя» і закінчуючи обласним новорічно-різдвяним фестивалем.

- Останніми днями широкий суспільний резонанс викликала ситуація у м. Запоріжжі, пов’язана з відмовою священика Української православної церкви відспівувати дитину, хрещену в Українській православній церкві Київського патріархату. Флеш- моб «Принеси ляльку до храму», взаємні образи та заклики до фізичної конфронтації призвели до підвищення градусу на релігійному грунті. Не втручаючись у внутрішні справи церкви та теологічні питання, завдання влади – не допустити, щоб емоції взяли гору, та зберігати міжконфесійний мир та злагоду, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Під час зустрічі було досягнуто порозуміння щодо необхідності збереження миру та злагоди в регіоні, забезпечення толерантного ставлення до представників різних конфесій. Також заплановано проведення найближчим часом засідання Ради релігійних організацій при голові Запорізької облдержадміністрації з нагоди  99- річчя Акта злуки УНР та ЗУНР.