У Львові створять музей Митрополита Андрея Шептицького

11.11.2016, 10:18
У Львові створять музей Митрополита Андрея Шептицького - фото 1

У приміщенні монастиря, який зараз знаходиться у державній власності з правом оперативного управління Львівського державного університету внутрішніх справ, розмістять музей Андрея Шептицького, в якому буде зберігатись колекція з понад 600 експонатів, пов’язаних з особою Великого Митрополита.

У приміщенні монастиря, який зараз знаходиться у державній власності з правом оперативного управління Львівського державного університету внутрішніх справ, розмістять музей Андрея Шептицького, в якому буде зберігатись колекція з понад 600 експонатів, пов’язаних з особою Великого Митрополита.

SHeptitskiy.jpg

Львівська Архиєпархія УГКЦ, громадська рада «Святий Юр», представники громадськості Львова багаторазово звертались до керівництва університету, області та міста, Кабінету Міністрів та МВС з проханням про передачу приміщення для створення музею. Відтак за підтримки міністра внутрішніх справ України Авакова вдалось досягти згоди та домовитись про створення робочої групи, яка напрацює дорожню карту щодо передачі приміщення колишнього монастиря на баланс Львівської обласної ради для послідовної передачі його релігійній громаді Львівської Архиєпархії УГКЦ. В цьому приміщення буде створено музей Митрополита Андрея Шептицького та розміщення започаткованої Митрополитом збірки СТУДІОН.

Про це йшлося сьогодні на зустрічі у Львівській облдержадміністрації, у якій взяли участь народні депутати України Микола Величкович, Михайло Хміль та Ігор Васюник, голова Львівської ОДА Олег Синютка, ректор Львівського державного університету внутрішніх справ Валерій Середа, директор Департаменту персоналу, організації освітньої та наукової діяльності МВС України Віктор Слівінський, о. Павло з Курії Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької церкви та парох церкви-музею Блаженного отця Климентія Шептицького о. Севастіян.

«Потреба створення у Львові такого музею назрівала давно. Але його досі так і не створили, хоча 2015 рік був проголошений роком Митрополита Шептицького. Тому я вважаю, що зроблений крок є гідною частиною загальнолюдського вшанування величної постаті Митрополита», – зазначив Ігор Васюник.

На думку ректора Львівського університету внутрішніх справ Валерія Середи, для передачі приміщення монастиря потрібно, щоб університет отримав альтернативне приміщення взамін. Тому буде здійснюватися додаткова робота для розширення навчально-матеріальної бази, що допоможе не вплинути на навчальну програму та дасть можливість збільшити чисельність курсантів, майбутніх слідчих та патрульних.

У музеї буде розміщена найбільша існуюча колекція з-понад 600 експонатів, пов’язаних з собою Великого Митрополита. Окрім того, там розмістять найбільшу і найціннішу збірку українського сакрального мистецтва, яку утримує і постійно поповнює Церква. Ця збірка – це старовинні твори сакрального мистецтва СТУДІОН (ікони, хрестики, картини, скульптури), яку ще в 1909 році започаткував Митрополит Андрей. Про це повідомляє Львівський портал.