У Чернівцях на честь військових капеланів назвали вулицю

28.10.2016, 10:32
Держава
У Чернівцях на честь військових капеланів назвали вулицю - фото 1
На вчорашній сесії депутати Чернівецької міськради перейменували вулицю старшого лейтенанта Павла Нікітіна на Капеланську.

За таке рішення проголосували 35 народних обранців. До цього на офіційному веб-порталі Чернівецької міської ради була зареєстрована петиція із відповідною пропозицією, яка набрала 253 голоси.

Згодом засідала міська топонімічна комісія, яка не рекомендувала перейменовувати вулицю Нікітіна на Капеланську. Однак остаточне рішення було за депутатами міської ради, і вони підтримали ідею, яку висунули активісти та волонтери. Останні кажуть – ця вулиця на честь всіх священиків, які стоять пліч-о-пліч з нашими бійцями.

Як розповідає власкор РІСУ Наталія Фещук, у липні волонтерка, педагог Галина Абрам’юк зареєструвала петицію про перейменування вулиці Нікітіна на Капеланську. «Україна позбувається комуністичного минулого. Пропоную перейменувати вулицю Нікітіна на Капеланську. На цій вулиці знаходиться церква Різдва Пресвятої Богородиці, настоятелем якої є військовий капелан, отець Василь Гасинець, один із 300 капеланів, який боронить Україну і її захисників найсильнішою зброєю – словом», — говорить пані Галина.

отець Василь Гасинець

Ця петиція набрала необхідну кількість голосів. За перейменування висловлювалися в основному активні чернівчани та молодь. Однак чернівчани старшого віку активно і наполегливо захищали ім’я Нікітіна – лейтенанта, який під час Другої Світової війни визволяв Чернівці, і вони були проти перейменування.

Член топонімічної комісії, історик-архівіст Марія Никирса зауважувала, що вулиця Нікітіна перед цим мала гарну назву – Старовокзальна, і якщо перейменовувати, то краще на цю, і нагадала, що колись у Чернівцях була вулиця конкретного капелана – Венцеля Кекерта. Це перший настоятель костелу Воздвиження Всечесного Хреста, який разом з австрійськими військовослужбовцями прибув до Чернівців наприкінці XVIII століття.

Чернівецький храм Різдва Пресвятої БогородиціІнший член комісії, директор меморіального музею О. Кобилянської Володимир Візнюк зауважував коротко: «Перейменовувати Нікітіна на Капеланську зараз не слід, бо буде збурення». Мовляв, ми пам’ятаємо, що було, коли обговорювали знесення танка. Головний архітектор міста Наталія Хілько пропонувала надати назву Капеланська новій вулиці у новому житловому масиві. Однак авторка петиції не погоджувалася з цим.

Чернівецький греко-католицький храм, що розташований тепер вже на вулиці Капеланській, носить дві назви — Святого Антонія та Різдва Пресвятої Богородиці. Сьогодні мешканці Чернівців добре знають настоятеля цієї церкви – отця Василя Гасинця: він був на київському Євромайдані від самого початку і до кінця, а з початком війни на Сході регулярно їздить в зону АТО, допомагає там бійцям як капелан, везе допомогу, побував вздовж всієї лінії фронту.