• Головна
  • Новини
  • Президент подякував ВР за звернення до Варфоломія I щодо автокефалії Православної Церкви в Україні...

Президент подякував ВР за звернення до Варфоломія I щодо автокефалії Православної Церкви в Україні

06.09.2016, 12:27
Президент подякував ВР за звернення до Варфоломія I щодо автокефалії Православної Церкви в Україні - фото 1
Президент Петро Порошенко подякував народним депутатам за звернення до Патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні. Про це він заявив, виступаючи зі щорічним посланням до парламенту.

Президент Петро Порошенко подякував народним депутатам за звернення до Патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні. Про це він заявив, виступаючи зі щорічним посланням до парламенту.

Порошенко_виступ.jpeg

«Думаю, всім зрозуміло, ми не будемо байдуже споглядати за втручанням іншої держави в наші церковні справи, за її спробами використати у своїх інтересах почуття частини українських православних. Шановні народні депутати, хотів би подякувати вам, за звернення Верховної Ради до Вселенського Патріарха Варфоломія як Предстоятеля нашої Церкви-матері щодо надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні. Такий крок був і є необхідним, виходячи із традиції, згідно з якою для Вселенського Патріарха в таких питаннях важливою є думка світської влади. Ми врахували цю традицію, і, сподіваюся, Його Всесвятість нас почув.

Взято до уваги і опитування громадської думки, які показують, що дедалі більша кількість православних громадян України хочуть мати, — як це заведено в більшості православних країн — єдину Помісну Автокефальну Українську Церкву.

У той же час хочу запевнити, що автокефалія не означає появи державної Церкви. В конституційних принципах взаємодії держави з релігійними організаціями не зміниться жодної коми, і свобода совісті нічим, ніким і ні для кого не буде обмежена. Кожен українець має і матиме право вірити в Бога по-своєму і ходити до своєї Церкви", – зазначив П.Порошенко.

Як повідомлялося, 16 червня 2016 року український парламент 245 голосами прийняв проект постанови (№4793) "Про звернення Верховної Ради України до Святості Варфоломія, Архиєпископа Константинополя-Нового Риму, Вселенського Патріарха про надання автокефалії Православній Церкві в Україні".

У своєму зверненні Верховна Рада закликає Варфоломія визнати недійсним акт 1686 року, згідно з яким "із порушенням канонів" Київська митрополія була приєднана до Московського Патріархату.