• Головна
  • Новини
  • Міжконфесійні проблеми обговорили чиновники та представники релігійних громад Житомирщини...

Міжконфесійні проблеми обговорили чиновники та представники релігійних громад Житомирщини

19.02.2016, 15:45
Міжконфесійні проблеми обговорили чиновники та представники релігійних громад Житомирщини - фото 1
18 лютого у Житомирські облдержадміністрації відбулося засідання круглого столу „Релігійні організації Житомирщини в контексті головних викликів сьогодення: реалії і перспективи державно-конфесійних відносин.”

Нарада в Житомирі18 лютого у Житомирські облдержадміністрації відбулося засідання круглого столу „Релігійні організації Житомирщини в контексті головних викликів сьогодення: реалії і перспективи державно-конфесійних відносин.”

За повідомленням житомирського кореспондента РІСУ, обговорювалися наступні питання: проблеми міжконфесійних конфліктів, особливо міжправославних, які призводять до поділу суспільства на релігійному ґрунті, повернення майна релігійних організацій, законодавство про свободу совісті та релігійні організації, викладання дисциплін, пов’язаних з релігією у навчальних закладах, толерантизація міжконфесійних відносин, стан сучасного православ’я, призов до ЗСУ віруючих, віра яких забороняє брати в руки зброю, допомога релігійних організацій українським бійцям на Донбасі.

Гостра дискусія щодо міжправославного порозуміння відбулася між керуючими Житомирською і Новоград-Волинською єпархією УПЦ архиєпископом Никодимом, Овруцько-Коростенською єпархією УПЦ митрополитом Віссаріоном з однієї сторони та секретарем Житомирської єпархії УПЦ-КП єромонахом Єремією, благочинним УПЦ КП Новоград-Волинського району Геннадієм Пограничним  з другої. У дискусії також взяв участь архиєпископ УАПЦ Житомирський і Поліський Володимир. Звинувачення архиєреями УПЦ представників УПЦ КП у захопленні храмів, підробці документів на перехід в УПЦ КП були заперечені з боку УПЦ КП. Від них звучали звинувачення у антиукраїнській позиції УПЦ. Порозуміння між двома православними конфесіями так і не було досягнуто, що свідчить про поглиблення протистояння, загрозу дестабілізації релігійної ситуації в області.

Ю. Толмачова порушила питання створення міжконфесійного реабілітаційного центру для демобілізованих бійців АТО. Переважна більшість присутніх підтримали цю ідею, але питання потребує поглибленого вивчення відповідними структурними підрозділами облдержадміністрації, громадськими організаціями та представниками бізнесових структур, які б могли надати фінансову підтримку центру.

І. Шульга звернув увагу віруючих протестантських церков, які діють без права юридичної особи на те, що, не зважаючи на їхній статус, Постанова КМУ № 2066 від 10.11.1999р. (п.2.) надає можливість призовникам цих релігійних громад також йти на альтернативну службу. В таких випадках засвідчити релігійні переконання призовників можуть інші віруючі.

Участь у округлому столі взяли представники релігійної організації Свідків Єгови. Міжконфесійне напруження, випадки порушення законодавства про свободу совісті та релігійні організації відбуваються не тільки у православному середовищі. Головний спеціаліст управління культури О. Л. Пивоварський оприлюднив неодноразові факти обмеження релігійної діяльності Свідків Єгови як представниками УПЦ, так і сільськими радами ( перешкоджання у розповсюдженні журналів «Пробудись» і «Вартова башта»).

Організатори заходу закликали учасників круглого столу до дотримання законодавства про свободу совісті та релігійні організації, толерантності у міжцерковних стосунках, які б, за словами організаторів, демонстрували єдність українського суспільства перед зовнішніми загрозами.

У заході взяли участь перший заступник голови Житомирської обласної ради В.В. Ширма, заступник голови Житомирської облдержадміністрації Я.М. Лагута, начальник управління культури облдержадміністрації Ю.Г.Градовський, проректор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти М.К. Сюравчик., головний спеціаліст департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації І.М.Шульга, представники райдержадміністрацій і міських рад області, які займаються гуманітарною політикою, координатор Центру допомоги учасникам АТО, волонтер Ю.В. Толмачова, ЗМІ, керівники релігійних організацій області.