• Головна
  • Проекти
  • Після молитви у вінницькій мечеті спецслужби затримали студента-нелегала...

Після молитви у вінницькій мечеті спецслужби затримали студента-нелегала

08.02.2016, 12:07
Після молитви у вінницькій мечеті спецслужби затримали студента-нелегала - фото 1
Вінницькі правоохоронці 5 лютого затримали студента із Гани, який нелегально перебував на території Вінниччини.

Вінницькі правоохоронці 5 лютого затримали студента із Гани, який нелегально перебував на території Вінниччини, повідомляє Vlasno.info.

У соціальній мережі Facebook з'явилося повідомлення від релігійного діяча та Муфтія Духовного управління мусульман України «Умма» Саїда Ізмагілова. Він написав, що нині, після завершення п'ятничного джума-намазу, мусульмани виявили, що вихід з мечеті взяли під контроль представники Служби Безпеки України, Міграційної служби та Прикордонної служби. Всього близько десяти осіб.

Вінниця_мусульмани.jpg

– У всіх мусульман, що виходили з мечеті перевіряли документи, що посвідчують особу. В тих, у кого при собі не було документів (в мечетях під час молитов ми не перевіряємо наявність паспортів у вірних), силовики порадили зв'язатись з кимось, хто б терміново приніс до мечеті їх документи, – пише Ізмагілов. – Також ввічливо у імама мечеті спросили дозволу оглянути будівлю. Звичайно, що імам дозволив, бо в мечеті все прозоро та нічого не приховується. Підсумок: нічого не вилучали, нікого не затримали, ті мусульмани, хто не мали при собі документів, дочекались близьких, що принесли їх документи. Ніяких постанов суду або якогось іншого компетентного органу нікому не пред'являли.

Керівник релігійної громади у Вінниці Муса Салім підтвердив факт перевірки спецслужбами мусульман після молитви. Перевірку документів розпочали близько 13 години, тривало все приблизно дві години.

– Ми закінчили молитися, а коли хотіли виходити, то побачили, що вихід перекритий, нікого не випускали, – розповідає Салім. – Їх було близько десяти, ми попросили показати нам документи. Вони пред'явили посвідчення службові, але не показали документа, який би дозволив їм заходити у мечеть та проводити перевірки. Сказали, що це якийсь секретний документ, який не можна показувати. Однак все проходило тихо та без шуму. В результаті вони затримали одного юнака, якому приблизно 24-25 років, він не мав із собою відповідних документів.

Начальник Управління Державної міграційної служби у Вінницькій області Борис Наливайко розповів, що їхнє відомство, серед іншого, займається контролем за перебуванням іноземців, які нині є території України, а протидіють незаконній міграції.

– Сьогодні здійснювалася перевірка іноземних громадян, які зараз проживають на території Вінниччини, – розповів Борис Олександрович. – У нас є студенти, які відраховані з навчання або вже завершили навчання, але не виїжджають з Вінниччини. Сьогодні наші співробітники після молитви у мечеті виявили студента з Гани, який навчався у Вінниці та повідомили йому, що зобов'язаний покинути територію України.