• Головна
  • Новини
  • Церква має стати консолідуючою силою для єднання українського народу – Голова СБУ...

Церква має стати консолідуючою силою для єднання українського народу – Голова СБУ

14.12.2015, 09:35
Церква має стати консолідуючою силою для єднання українського народу – Голова СБУ - фото 1
Голова Служби безпеки України Василь Грицак вважає, що Церква має стати консолідуючою силою для єднання українського народу. Про це він сказав на зустрічі з Всеукраїнською Радою Церков та релігійних організацій.

Церква_і_СБУ_3.jpgГолова Служби безпеки України Василь Грицак вважає, що Церква має стати консолідуючою силою для єднання українського народу. Про це він сказав на зустрічі з Всеукраїнською Радою Церков та релігійних організацій.

«Від Вас залежать майбутній духовний мир і злагода, саме Ви можете стати консолідуючою силою для єднання українського народу” – наголосив він, звертаючись до присутніх.

Під час зустрічі голови Служби із Всеукраїнською Радою Церков та релігійних організацій було обговорене широке коло питань, які турбують українське суспільство, особливо у контексті російської агресії.

Зокрема, В. Грицак подякував присутнім за підтримку зусиль держави у протистоянні сучасним викликам національній безпеці. Він зазначив, що сьогодні окрім агресії РФ проти України, перед державою гостро стоять й інші загрози, зокрема корупція та політична нестабільність.

Церква_і_СБУ.jpg

Говорячи про російську агресію, Голова СБ України наголосив, що ворог змінив тактику і намагається дестабілізувати ситуацію в країні зсередини. “Ворог чекає розбрату. Україна сильна лише тоді, коли єдина. Ми щиро розраховуємо на Вашу підтримку”.

На його переконання, війну потрібно припиняти через діалог у суспільстві та пошуку того, що нас об’єднує, а не роз’єднує. «Немає різниці, якого віросповідання людина, бо всі ми громадяни нашої держави і наш спільний обов’язок – зберегти Батьківщину”, ‒ сказав він.

Церква_і_СБУ_2.jpgПредставники українських Церков і релігійних організацій підтримали започаткування регулярного відкритого і відвертого діалогу між СБ України та духовенством. Вони зазначили, що сьогодні корупція є головною проблемою України. Разом з тим, до основних загроз присутні віднесли також зубожіння населення, високий рівень недовіри громадян до органів державної влади, відсутність поваги до закону та деструктивний інформаційний вплив Російської Федерації. При цьому українські церкви і релігійні організації знаходяться на передовій інформаційної війни і постійно закликають вірян до єднання, толерантності та захисту Вітчизни.

Присутні констатували, що релігійний мир і злагода в Україні ‒ у небезпеці. І саме тому Всеукраїнська Рада Церков та релігійних організацій може бути надійною платформою пошуку шляхів для порозуміння.

Представники українських Церков і релігійних організацій схвально віднеслися до ініціативи СБ України відкрити власні архіви, “адже тисячі священнослужителів і вірян свого часу переслідувалися каральними органами радянської держави і були закатовані у в’язницях. Прийшов час почути правду, якою б вона не була. Лише через правду і визнання помилок минулого можна завоювати довіру”.

У підсумку зустрічі її учасники наголосили на важливості прямого діалогу держави із Церквами та релігійними організаціями і готовності надавати своє сприяння та допомогу у подоланні викликів і загроз, які стоять перед українським суспільством. Про це інформує Прес-центр СБ України.