• Головна
  • Новини
  • МЗС розвиває співпрацю з релігійними організаціями на міжнародному рівні...

МЗС розвиває співпрацю з релігійними організаціями на міжнародному рівні

22.10.2015, 12:17
МЗС розвиває співпрацю з релігійними організаціями на міжнародному рівні - фото 1
Громадська рада з питань співпраці з релігійними організаціями при Міністерстві закордонних справ України обговорила питання взаємодії дипломатів і релігійних діячів на міжнародному рівні.

Громадська рада з питань співпраці з релігійними організаціями при Міністерстві закордонних справ України обговорила питання взаємодії дипломатів і релігійних діячів на міжнародному рівні.

Про це йшла мова під час засідання, яке відбулося 20 жовтня 2015 року під головуванням керівника Інституту релігійної свободи Олександра Зайця за участі посадовців МЗС та представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Присутні обмінялися думками стосовно посилення дієвості виступів на міжнародних форумах для протидії російській пропаганді та відстоювання позиції України в умовах агресії Росії, повідомляє Інститут релігійної свободи.


МЗС-w.jpg
У ході засідання голова Громадської ради, представники Української Греко-Католицької Церкви, Української Православної Церкви, Об’єднання іудейських релігійних організацій України  Міністерства культури України та МЗС України розповіли про участь у міжнародних заходах протягом червня – жовтня 2015 року. Зокрема, члени Громадської ради взяли участь у другій додатковій нараді ОБСЄ в людському вимірі на тему «Свобода релігії або переконань, зміцнення взаємоповаги та взаєморозуміння» (2-3 липня 2015 р., Відень, Австрія) та  щорічній нараді з огляду імплементації зобов’язань  у  людському  вимірі  ОБСЄ  (21 вересня – 2 жовтня 2015 року, Варшава, Польща).

Учасники зустрічі також обговорили актуальні питання релігійної діяльності в Україні, які потребують сприяння МЗС. Члени Громадської ради висловили пропозиції стосовно удосконалення організації паломництва хасидів до міста Умань, проведення спільних заходів з відзначення пам’ятних дат та здійснення моніторингу релігійної ситуації в Україні, зокрема в Криму та на Донбасі.

У засіданні Громадської ради взяв участь народний депутат України, доктор філософських наук Віктор Єленський. Парламентар виступив з конкретними пропозиціями щодо підвищення дієвості державно-конфесійного діалогу в його зовнішньополітичній частині. Насамперед, у справі поширення інформації щодо високого рівня релігійної свободи в Україні та спростування антиукраїнських закидів Росії.

Також було домовлено про здійснення координації позицій представників різних церков з питань міжнародного міжконфесійного діалогу, важливих міжнародних проблем, підготовку пропозицій для розгляду на засіданнях Громадської ради щодо згаданих питань, які потребують прийняття збалансованих рішень.