• Головна
  • Новини
  • Рада Церков негативно оцінює рішення ВР ліквідувати Комісію з захисту суспільної моралі...

Рада Церков негативно оцінює рішення ВР ліквідувати Комісію з захисту суспільної моралі

13.02.2015, 12:01
Рада Церков негативно оцінює рішення ВР ліквідувати Комісію з захисту суспільної моралі - фото 1
Всеукраїнська Рада Церков буде просити Президента України не поспішати з підписанням ухваленого закону задля проведення обговорення у форматі круглого столу, щоб можна було врахувати думку широкої громадськості, а не лише медіа бізнесу.

рада.jpgВерховна Рада прийняла закон про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. За це рішення 10 лютого 2015 року проголосували 245 парламентарів, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Під час розгляду цього питання у сесійній залі парламенту ніхто з депутатів не виступив проти зазначеної ініціативи. Представники парламентської коаліції активно виступали за ліквідацію Комісії, пояснюючи це існуванням інших органів влади у цій сфері та бажанням заощадити бюджетні кошти.

“Ліквідація  Національної  комісії з питань моралі є також вимогою коаліційної угоди, і цей законопроект був внесений на вимогу громадських  організацій, які вимагали ліквідувати таку комісію як безглузду. Я хочу наголосити на тому, що абсолютно не йдеться про припинення державного контролю за питаннями захисту  суспільної моралі, навпаки, цей  державний контроль тільки посилюється”, – заявила з парламентської трибуни автор законопроекту № 1647 Ольга Червакова (фракція БПП). 

На відміну від цього, Головне науково-експертне управління Верховної Ради зауважило, що цей закон містить “ризики надмірної лібералізації сфери обігу і розповсюдження в українському суспільстві продукції сексуального чи еротичного характеру, а також продукції, що містить пропаганду культу насильства, жорстокості, порнографії тощо”.

У підсумку закон про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі підтримали 104 депутата з фракції «Блок Петра Порошенка», 42 голоси дав «Народний фронт», 25 – «Самопоміч», 20 – «Опозиційний блок», 18 – Радикальна партія О.Ляшка, 13 – ВО «Батьківщина», 11 – група «Воля народу», 12 – позафракційні депутати.

Проти проголосували лише депутати Павло Унгурян, Георгій Логвинський («Народний фронт») та Михайло Папієв(«Опозиційний блок»).

Як повідомляв ІРС, ухвалений закон надає можливість без висновку Комісії розповсюджувати продукцію сексуального чи еротичного характеру, зокрема друковану та поліграфію. Видовищні заходи такого характеру так само зможуть проводитись без державного нагляду з боку Комісії. 

Також без висновку Комісії буде дозволено продаж, прокат та публічну демонстрацію у кінотеатрах та відеозалах аудіо-, радіо-, кіно-, відеопродукції сексуального характеру чи з елементами еротики. 

У зв’язку з цим Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій висловила стривоженість відсутністю діалогу з Верховною Радою з цієї та іншої проблематики. Глави Церков і релігійних організацій напередодні голосування звернулися до парламентських фракцій з проханням не підтримувати цей законопроект задля того, щоб провести широке громадське обговорення доцільності ліквідації Комісії з питань захисту суспільної моралі.

Оскільки депутати проігнорували цю пропозицію, Всеукраїнська Рада Церков буде просити Президента України не поспішати з підписанням ухваленого закону задля проведення обговорення у форматі круглого столу, щоб можна було врахувати думку широкої громадськості, а не лише медіа бізнесу.

Як наголошують в ІРСі, вперше питання про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі було порушене в рамках так званої “адміністративної реформи”, яку проводив режим Януковича наприкінці 2010 року. Проте Верховна Рада минулого скликання не наважилася ухвалити таке рішення.