• Головна
  • Новини
  • Всеукраїнська Рада Церков стривожена відсутністю діалогу з парламентом...

Всеукраїнська Рада Церков стривожена відсутністю діалогу з парламентом

12.02.2015, 10:38
Всеукраїнська Рада Церков стривожена відсутністю діалогу з парламентом - фото 1
Про це йшлося під час засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій 10 лютого 2015 року у приміщенні Митрополичих палат Святої Софії

Особливу увагу члени Ради Церков звернули на актуальні питання державно-конфесійних відносин, про що розповів директор Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш, та на релігійну ситуацію в Криму та на Донбасі в контексті військової агресії проти України.

Про це йшлося під час засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій 10 лютого 2015 року у приміщенні Митрополичих палат Святої Софії, повідомляє Інститут релігійної свободи.

ВРЦ.jpg

В результаті обговорення цього питання, після тривалої дискусії Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій ухвалила Звернення про обов’язок допомоги у захисті Батьківщини.

“Заради спільної перемоги один нехай йде до війська, інший нехай посильно працює, допомагаючи армії як капелан, волонтер, у шпиталях, нехай допомагає родинам військовослужбовців, постраждалим мирним мешканцям Донбасу та вимушеним переселенцям”, – йдеться у Зверненні ВРЦіРО.

Також глави Церков і релігійних організацій висловили негативну оцінку рішення Верховної Ради ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі. Релігійні діячі особливо стривожені тим, що парламентарі ухвалили відповідний закон без проведення широкого діалогу з суспільством та ігноруючи позицію релігійної спільноти.

Заради кращого розуміння цієї проблематики релігійні діячі заслухали звіт голови Комісії професора Василя Костицькогота учасницю журналістського руху «Стоп цензурі!» Наталію Соколенко.

У підсумку Головуючий на засіданні патріарх Філарет (Денисенко), Предстоятель УПЦ Київського Патріархату, запропонував звернутися до Президента України з проханням не поспішати підписувати законопроект № 1647. За його словами, необхідно провести обговорення за круглим столом із залученням парламентарів, членів ВРЦіРО, представників Комісії та її опонентів, щоб всебічно подивитися на можливі механізми упорядкування інформаційної діяльності ЗМІ в інтересах морального здоров’я суспільства.

Старший єпископ Церкви християн віри євангельської України Михайло Паночко зауважив, що після Майдану мало би бути більше діалогу і зустрічей між представниками влади і суспільства. За його словами, за останні 9 місяців також не було жодної серйозної зустрічі з Президентом України. 

“Нас непокоїть відсутність діалогу з органами державної влади. Нам бракувало обміну думками з парламентарями, щоб зрозуміти один одного”, – додав Глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук). Він також підтримав ідею проведення широкого обговорення питання доцільності ліквідації НЕК з питань захисту суспільної моралі, яке заплановано на понеділок, 16 лютого, у будівлі парламенту.

При цьому Глава Української Лютеранської Церкви єпископ В’ячеслав Горпинчук запропонував звернутися до Президента України з проханням накласти вето на закон про ліквідацію Комісії з тим, щоб провести необхідне громадське обговорення цієї ініціативи.

Глави конфесій також прийняли делегацію Світового конгресу Українців та заслухали виступ його президента Євгена Чолія.

Засідання завершилось передачею головування у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій до Церкви адвентистів сьомого дня на чолі з пастором Віктором Алєксєєнко.

Теги: #ВРЦіРО