• Головна
  • Новини
  • Кличко не має права скасувати рішення міськради про позбавлення пільг УПЦ (МП), - експерт...

Кличко не має права скасувати рішення міськради про позбавлення пільг УПЦ (МП), - експерт

03.02.2015, 13:43
Кличко не має права скасувати рішення міськради про позбавлення пільг УПЦ (МП), - експерт - фото 1

Голова Комісії з питань релігій Громадської ради при Міністерстві культури України, виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін вважає, що Віталій Клличко не може скасувати рішення міськради про позбавлення УПЦ (МП) пільг на сплату податку на нерухомість.

vasin.jpgГолова Комісії з питань релігій Громадської ради при Міністерстві культури України, виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін вважає, що Віталій Клличко не може скасувати рішення міськради про позбавлення УПЦ (МП) пільг на сплату податку на нерухомість.

Про це експерт написав у своєму блозі.

За його словами, міський голова не має повноважень скасовувати рішення міської ради як представницького органу. Згідно з Регламентом Київради він може лише у 5-денний термін зупинити ухвалене Київрадою рішення та внести його на повторний розгляд міської ради із обґрунтуванням зауважень.

Київрада при цьому може відхилити зауваження мера. Якщо депутати підтвердять своє попереднє рішення 2/3 голосів від свого складу, то воно набере чинності. Тоді Кличку доведеться опротестовувати його до прокуратури або до суду.»

«Дійсно, - пише Максим Васін, - Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» в унісон з Конституцією гарантує: “Усі релігії, віросповідання та релігійні організації є рівними перед законом. Встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігії, віросповідання чи релігійної організації щодо інших не допускається” (стаття 5). Міський голова згідно з Законом «Про місцеве самоврядування в України» уповноважений забезпечувати додержання Конституції та законів України».

У підсумку, експерт радить депутатам не розпалювати релігійну ворожнечу, а притягувати до відповідальності конкретних осіб, які зловживають посадою священика або використовують ім’я Церкви з політичною метою або проти цілісності та незалежності держави.

«Адже кримінальне покарання має гарну превентивну і виховну функцію для інших», - наголошує експерт.

Як повідомляла РІСУ, 28 січня депутати Київради більшістю голосів проголосували за виключення будівель, споруд та приміщення парафій Московського Патріархату зі списку культових споруд, які сплачуватимуть пільговий податок на нерухомість. Своє рішення вони мотивували тим, що УПЦ (МП) проводить антиукраїнську, антидержавницьку пропаганду... , відмовляється відспівувати загиблих воїнів, що відстоюють єдність країни.

Мер Києва Віталій Кличко, зі свого боку, не схвалив ініціативу представницького органу голосування і, посилаючись на Конституцію України, зажадав повернути пільги Московському Патріархату. Згодом низка ЗМІ та сайт УПЦ (МП) повідомили, що Кличко скасував резонансне рішення Київради.