• Головна
  • Новини
  • Архиєпископ Запорізький Лука УПЦ (МП) просить Президента скасувати свято 8 березня...

Архиєпископ Запорізький Лука УПЦ (МП) просить Президента скасувати свято 8 березня

18.12.2014, 12:53
Архиєпископ Запорізький Лука УПЦ (МП) просить Президента скасувати свято 8 березня - фото 1
На думку єпископа, 8 березня – свято, нав'язане минулою епохою і перетворене на комерціалізоване підприємство.

lyka.jpgАрхиєпископ Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко) звернувся до Президента України Петра Порошенка з проханням перенести жіноче свято на День пам'яті святих Дружин-мироносиць. Лист поширив сайт Запорізької єпархії. 

На думку єпископа, 8 березня – свято, нав'язане минулою епохою і перетворене на комерціалізоване підприємство.
 
«Це свято в багатьох випадках припадає на Великий Піст - час особливий для кожної віруючої людини, адже ці дні - перші сходинки сакрального моста, що вводить людину з виконаною скорботи і печалі сіни смертної в радість Пасхи - Світлого Христового Воскресіння.

Православні ніколи не ламали добрі традиції, а навпаки – зберігали і оберігали їх, намагаючись наблизити Церкву до Людини, а Людину через Церкву до Бога.

У зв'язку з цим, сподіваючись на підтримку і розуміння, шанобливо прошу Вас розглянути можливість встановити святкування Жіночого дня на державному рівні в День пам'яті святих Дружин-мироносиць (третя неділя після Пасхи)», - звертається архиєпископ в своєму листі до Президента України. 

Нагадаємо, святкування 8 березня започаткували під час Міжнародної конференції жінок в 1910 році в Копенгагені. На цьому форумі Клара Цеткін поставила питання про те, щоб вибрати певний день у році, коли жінки всього світу будуть привертати увагу суспільства до своїх проблем в боротьбі за соціальну і економічну рівноправність. Цей день вирішили призначити 8 березня як день народження жіночого пролетаріату.