• Головна
  • Новини
  • Рада Церков та релігійних організацій Вінниччини підтримала впровадження у школах предмету «Християнська етика»...

Рада Церков та релігійних організацій Вінниччини підтримала впровадження у школах предмету «Християнська етика»

10.11.2014, 11:48

У приміщенні Вінницької облдержадміністрації 30 жовтня відбулося чергове зібрання обласної Ради Церков та релігійних організацій. Зібрання, яке відбувалося за участі голови адміністрації Анатолія Олійника та керівників департаменту освіти, було присвячене обговоренню конкретних кроків щодо впровадження у школах регіону дисципліни «Основи християнської етики».

У приміщенні Вінницької облдержадміністрації 30 жовтня відбулося чергове зібрання обласної Ради Церков та релігійних організацій. Зібрання, яке відбувалося за участі голови адміністрації Анатолія Олійника та керівників департаменту освіти, було присвячене обговоренню конкретних кроків щодо впровадження у школах регіону дисципліни «Основи християнської етики».

Відкриваючи роботу зібрання, Головуючий на засіданні Ради Церков Митрополит Симеон зазначив, що за наявності відповідної законодавчої бази та позитивного досвіду інших областей України, було б доречним ввести такий предмет до шкільної програми і на Вінниччині, з його викладанням протягом усього періоду навчання. «Ми маємо відкинути негативні залишки радянської та комуністичної ідеології, які ще дуже глибоко вкорінені у серцях багатьох наших співвітчизників і які не дають їм позбутися страху перед вірою і перед християнством, в зв’язку із чим ми споглядаємо певну пересторогу перед шкільними предметами духовно-морально спрямування, незважаючи на те, що вони затверджені Міністерством науки і освіти і пройшли всі необхідні перевірки» - зауважив владика Симеон. «Будувати нову історію без Бога і без християнської моралі ми не зможемо. І в цьому напрямку Церква та держава повинні йти паралельно» - наголосив владика.

Голова облдержадміністрації Анатолій Олійник зазначив, що нині, у часи військової агресії, єднання українського суспільства відбувається не лише в організаційному, а й в духовному плані.

«Виховання на засадах християнської моралі та духовності є об’єднавчим елементом для формування високодуховної нації. Тому започатковувати практику викладання у школі такої дисципліни необхідно. І в новому Законі «Про освіту» якраз передбачено питання християнського виховання. Конкретний крок, який ми можемо зробити сьогодні, - це обговорення відповідного проекту рішення, яке буде представлене на розгляд депутатів обласної Ради і, за їх підтримки, дасть можливість започаткувати вивчення християнської етики в усіх школах області», - зауважив він.

У ході обговорення порушеного питання усі учасники зустрічі позитивно оцінили запровадження такої практики, наголошуючи, що поряд з тими спокусами, які пропонуються юнацтву через мас-медіа, необхідно продемонструвати молоді, що є інша частина життя, що є мораль. І саме в цьому покликання курсу християнської етики – ознайомлення з викладеними у Біблії основами християнства, і в жодному випадку - не агітація за будь-яку конфесію.

Обговоривши актуальні питання, пов’язані із перспективою започаткування зазначеної дисципліни у школах області, та розглянувши відповідний проект рішення, учасники засідання, а це представники УПЦ, УПЦ КП, УАПЦ, Православної Старообрядницької Церкви, УГКЦ, РКЦ, Обласного об’єднання євангельських християн-баптистів, обласного управління об’єднаної Церкви християн віри Євангельської, Подільської конференції Української уніонної церкви адвентистів сьомого дня, одноголосно підтримали представлений проект рішення та висловили сподівання, що депутатський корпус Вінниччини підтримає запропоновану ініціативу щодо якої в усіх християн області є спільне позитивне бачення. Про це повідомляє Прес-служба Вінницької єпархії.