Яценюк попросив УПЦ (МП) допомогти на Донбасі

03.10.2014, 16:03
Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликає Українську Православну Церкву Московського Патріархату використати свій вплив на Донбасі для звільнення заручників.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликає Українську Православну Церкву Московського Патріархату використати свій вплив на Донбасі для звільнення заручників.

Про це він сказав під час зустрічі з представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій у Києві у п'ятницю, повідомляє Українська правда.

"Я поінформую президента про нашу зустріч. Я переконаний, що президент проведе зустріч із Всеукраїнською Радою Церков, щоб окрему увагу приділити заручникам, яких захопили на території Луганської та Донецької областей", - зазначив Яценюк.

Глава уряду наголосив, що на Донбасі ситуація критична, насамперед у сфері прав і свобод людини.

"Тут у мене окреме звернення до УПЦ (МП) стосовно того, що у вас там є вплив. Було б дуже важливо, щоб ви використали свій вплив проти тих, хто знущається з людей, проти тих, хто захоплює людей. Тому, що ми туди достукатися не можемо", - заявив він.

"Це буде велика і священна справа – обмін заручниками, витягнути тих людей, які перебувають у заручниках, допомогти священикам будь-яких конфесій, щоб просто права людини поважали, щоб із людської гідності не знущалися", - додав Яценюк.

Він також закликав членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій допомогти владі в підтримці людей, які вимушено виїхали з Донецької і Луганської областей, - а таких уже 350 тисяч, інформує прес-служба уряду.

Яценюк зазначив також, що почали створювати капеланську службу в усіх збройних формуваннях: у ЗСУ, Нацгвардії, СБУ.

Він нагадав, що ухвалено новий закон про освіту, який дає змогу Міністерству освіти ліцензувати духовні навчальні заклади. А у середній школі для учнів 5-6 класів запроваджено окремий курс релігійного виховання.

Яценюк додав, що Кабмін на 50% знизив тариф на електроенергію для релігійних організацій.

Він нагадав, що уряд ухвалив рішення про створення Кримського дому, і зараз вирішують, де його розташувати: "Це державне підприємство буде надавати повне сприяння діяльності Всеукраїнської ради церков", - сказав прем’єр.

Яценюк також запевнив, що міжконфесійну боротьбу в Україні будуть присікати.