• Головна
  • Новини
  • Силовики вриваються в будинки кримських татар, прикриваючись пошуком "ісламістів"...

Силовики вриваються в будинки кримських татар, прикриваючись пошуком "ісламістів"

03.10.2014, 10:40
Російські силовики все частіше влаштовують обшуки домівок кримських татар на анексованому півострові під приводом нібито "розшуку" послідовників ісламістського руху Хізб ут-Тахрір.

Російські силовики все частіше влаштовують обшуки домівок кримських татар на анексованому півострові під приводом нібито "розшуку" послідовників ісламістського руху Хізб ут-Тахрір.

Про це пише німецьке видання Die Welt, повідомляє Українська правда. Обшуки відбуваються завжди на світанку.

Організація Хізб ут-Тахрір заборонена в ЄС і Росії і вважається екстремістською через зв'язки з міжнародним рухом "Брати-мусульмани". Однак в Україні вона була легальною.

Німецьке видання пише, що кримські татари здебільшого помірковані мусульмани і дистанціюються від радикального руху. Однак наявність ісламістської оранізації в Криму слугує інструментом в руках російських силовиків для утисків, які самопроголошена кримська влада не припиняє.

Кримські татари розповіли виданню, що життя в Україні "було не найкращим". Але проросійські сепаратисти почали переслідувати представників їхнього народу.

Нещодавно самоназваний прем'єр-міністр Криму Сергій Аксьонов заявив, що Меджлісу кримських татар нібито "не існує", тому що організація "не була зареєстрована належним чином".

Лідерам представницького органу кримських татар Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову заборонили в'їжджати на територію Криму.

"Вони забрали в нас найкращих людей", - прокоментував голова Бахчисарайської районної адміністрації Ільмі Умеров.

Він додав, що самопроголошена влада півострова погрожувала йому забороною жити в Криму, "якщо він не буде мовчати" і далі критикуватиме сепаратистів.

Умеров після анексії півострова заявив, що не визнає приєднання до Росії.

Кримські татари побоюються, що Росія може знову забрати в них батьківщину і повторити сталінські репресії, коли тисячі корінних мешканців півострова примусово вивезли в Центральну Азію.