• Головна
  • Новини
  • Лист Філарета до Варфоломія матиме відгук в українському суспільстві, не залишиться осторонь і Константинополь, – релігієзнавець...

Лист Філарета до Варфоломія матиме відгук в українському суспільстві, не залишиться осторонь і Константинополь, – релігієзнавець

04.09.2014, 12:38
Лист Філарета до Варфоломія матиме відгук в українському суспільстві, не залишиться осторонь і Константинополь, – релігієзнавець - фото 1
Релігієзнавці готують власного листа до Патріарха Варфоломія.

Sagan.jpgexklusiv.gifВідкритий лист Патріарха Філарета до Вселенського Патріарха Варфоломія став важливою подією цього тижня. Проте релігієзнавці переконані, що навряд чи треба чекати на пряму реакцію Константинополя. Вони поділились своїми думками з РІСУ, зазначивши, що готують власного листа до Вселенської Патріархії.

«Ми будемо готувати лист до Патріарха від Української асоціації релігієзнавців», - заявив релігієзнавець, професор Анатолій Колодний.

Професор і релігієзнавець Олександр Саган вважає, що хоч на письмову відповідь розраховувати не варто, але реакція на лист Патріарха Філарета від Вселенської Патріархії буде.

«Відповідь не обов’язково має бути в письмовій формі, вона може бути й у вигляді певних дій Вселенської Патріархії щодо співпраці з Московською Патріархією чи православними Церквами в Україні. На сьогодні важко сказати,  якими будуть ці дії чи, навпаки, стримування дій – адже ми не знаємо всієї палітри їхніх відносин. Але на фоні відмови Європи від стратегічного партнерства з Росією, я думаю, що Вселенська Патріархія не залишиться осторонь щодо поставлення агресора на місце з одного боку, а з другого – й щодо цинічного викривлення подій з боку Московської Патріархії», – прокоментував РІСУ подію Олександр Саган.

Щодо реакції листа Патріарха Філарета в українському суспільстві, то О. Саган вважає, що лист Патріарха Філарета – «це таке собі керівництво до подальших дій для патріотичних  сил, бо першоєрарх закликав все українське суспільство не мовчати».

«Ясно, що лист матиме свій ефект і в Україні, оскільки він широко представлений в українських ЗМІ. Я певен, що він не менш важливий для Вселенської Патріархії з точки зору отримання характеристики реальної ситуації в Україні та викриття спроб її викривлення з боку Москви. Лист важливий і для вірних УПЦ (МП ) – вони бачать і можуть зрозуміти позицію і Київського Патріархату, і патріотичних сил щодо оцінки того, яким чином релігійним чинник заверстаний у велике протистояння європейської і азійської ідей на теренах України», - підкреслив він.

Нагадаємо, що 1 вересня Предстоятель УПЦ КП Філарет звернувся із листом  до Вселенського Патріарха Варфоломія, де спростував закиди Московського Патріарха, що нібито на Донбасі точиться релігійна війна, а віряни Київського Патріархату та УГКЦ нищать «канонічне» православ’я