Храм УПЦ КП у Перевальному досі не доступний для вірян

04.06.2014, 10:23
Храм УПЦ КП у Перевальному досі не доступний для вірян - фото 1
Станом на вечір 2 червня 2014 р. Покровський храм у с. Перевальному Сімферопольського району АР Крим, який зранку в неділю захопили російські «козаки», залишається недоступним для священика і віруючих УПЦ Київського Патріархату.

9acdad-h.jpgСтаном на вечір 2 червня 2014 р. Покровський храм у с. Перевальному Сімферопольського району АР Крим, який зранку в неділю захопили російські «козаки», залишається недоступним для священика і віруючих УПЦ Київського Патріархату.

Двері у храм виламані, внутрішнє облаштування частково потрощене. Раніше до храму можна було потрапити без необхідності проходити через військовий контроль (поруч розташована військова частина, яку вимушено полишили українські війська). Зараз пост контролю перенесений так, що прохід відбувається повз нього.

В неділю після вчиненого погрому нападники полишили територію храму. Сталося це після того, як до храму під’їхав автомобіль, в якому свідки бачили помічника настоятеля місцевої громади Московського Патріархату.

Як інформує офіційний сайт УПЦ КП, нападники скупчилися біля машини і звідти отримували кошти – очевидно, це було платнею за виконане завдання.

Настоятель парафії Київського Патріархату, протоєрей Іван Катькало, заявив, що він не збирається полишати свою громаду і Крим. Навпаки, в цю ж неділю у кафедральному храмі УПЦ КП в Сімферополі архиєпископ Климент рукоположив на священика племінника о. Івана – диякона Івана Катькала, який буде допомагати у служінні.

«Те, що відбулося – відвертий бандитизм, – каже о. Іван. – Якщо хтось вважає, що наше перебування тут є незаконним – нехай звертається до суду, і нехай за законом вирішується. А так робити, виламувати двері, вдиратися в храм, погрожувати і бити віруючих – це беззаконня і бандитизм».

Архиєпископ Климент також зазначив, що діюча в Криму російська влада планує збільшили у 600 000 разів ставки оренди за приміщення у Сімферополі, де розташований кафедральний собор Київського Патріархату.

Варто зауважити, що ситуацію із розгромом храму УПЦ КП в селі Перевальному російські ЗМІ подали у спотвореному вигляді, повністю перекрутивши картину подій. Вони розповіли, що нібито священик Київського Патріархату за кошти Церкви найняв погромників, щоби інсценувати напад і дати привід прихильникам УПЦ КП в Україні нападати на храми Московського Патріархату.

«Якщо це так, - підсумовує прес-служба Київського Патріархату, - то виникає питання – чому російська поліція вперто протягом трьох годин відмовлялася виїжджати на місце подій, а прибувши – відверто стала на сторону нападників і лише під тиском місцевих мешканців погодилася скласти документ про факт злочину? Чому напередодні до отця Івана з погрозами приходив священик Московського Патріархату, а в день нападу бачили, як представник парафії Московського Патріархату передавав нападникам гроші?»