• Головна
  • Новини
  • Департамент у справах релігій при Мінкультури України офіційно заявляє, що під час Євромайдану та після нього захоплень храмів УПЦ (МП) не було...

Департамент у справах релігій при Мінкультури України офіційно заявляє, що під час Євромайдану та після нього захоплень храмів УПЦ (МП) не було

21.03.2014, 10:49
У Департаменті у справах релігій при Мінкультури України акцентують на тому, що «події Майдану засвідчили, що майже всі Церкви України, включно з представниками Української Православної Церкви, стали на бік народу».

Департамент  у справах релігій та національностей Міністерства культури України відреагував на заяву Синоду РПЦ від 19 березня про ніби-то насильницькі захоплення храмів УПЦ (МП) в Україні. У Міністерстві наголошують, що жодних захоплень ні під час Євромайдану, ні після нього не було, що в Україні немає громадянського конфлікту, а відбувається неприхована агресія Росії проти нашої держави.

У Департаменті у справах релігій при Мінкультури України акцентують на тому, що «події Майдану засвідчили, що майже всі Церкви України, включно з представниками Української Православної Церкви, стали на бік народу». 

Заява Департаменту у справах релігій та національностей

Міністерства культури України.

19 березня цього року Священний Синод Російської Православної Церкви прийняв Заяву (журнал № 3), у якій висловив свою позицію стосовно спільно-політичної та релігійної ситуації в Україні.

У документі є посилання на «загрози насильницького захоплення храмів і монастирів Української православної церкви, які лунали». У зв’язку з цим, Департамент у справах релігій і національностей Міністерства культури України заявляє, що в Україні під час подій Євромайдану та після нього не було жодного захоплення храмів Української православної церкви. В нашій державі, відповідно до законодавства, самі громадяни визначають до якої Церкви їм належати.

Більше того, на Майдані ніхто не закликав до насильницького захоплення храмів. Навпаки, ідеологією, яка згуртувала український народ і дала змогу повалити корупційний авторитарний режим,  була повага до особистості та її світогляду, вірність принципам свободи та демократії.   

Події Майдану засвідчили, що майже всі Церкви України, включно з представниками Української Православної Церкви, стали на бік народу, неодноразово просили попереднє керівництво країни не застосовувати зброю проти мирного народу, висловилися за європейський вектор розвитку країни (про що свідчить відповідне звернення Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій).

Принагідно інформуємо, що в Україні немає громадянського конфлікту, а відбувається неприхована агресія Росії проти нашої держави, яка переросла в анексію території Автономної Республіки Крим.

Департамент у справах релігій та національностей запевняє, що Українська держава чітко та неухильно поважає конституційні права та свободи всіх громадян України, незалежно від їх національності та віросповідання.

Директор Департаменту                                                                                   

у справах релігій та національностей

Міністерства культури України    

Володимир ЮШКЕВИЧ